Egyéb

Elsőre azt hihetnéd, hogy egy boldog párt látunk, egy teljesen hétköznapi fotón. Nos, el kell hogy keserítsünk, mert a fotó egy rémisztő titkot rejt…

Elsőre azt hihetnéd, hogy egy boldog párt látunk, egy teljesen hétköznapi fotón. Nos, el kell hogy keserítsünk, mert a fotó egy rémisztő titkot rejt…

 

 
Ez a fotó semmiben nem különbözik a szokványos esküvői képektől – gondolhatnánk először. A pár boldogan mosolyog, ez életük legszebb napja. Azonban ha fordítunk egyet a képen, máris elénk tárul a rémisztő igazság: a képen nem két boldog embert, hanem egy elnyomott, szenvedő nőt és egy erőszakos, manipulatív férfit látunk.

A fotó pillanatok alatt bejárta az internetet, a nők elleni erőszakra hivatott felhívni a figyelmet, és lássuk be: hatásosan működik. Megmutatja, hogy külső szemmel észre sem lehet venni, ha egy család háza táján valami nagyon nem stimmel, és utólag persze mindenki megmondja, hogy ő sejtette, hogy valami nem stimmel. De akkor már késő lehet.
A téma nem vidám. De muszáj vele foglalkozni, mert elkeserítőek az adatok a családon belüli erőszak gyakoriságáról és veszélyességéről.
Minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját.
 

 
 

 

 

A meggyilkolt nőknek több mint felét (volt) férjük vagy élettársuk ölte meg, Magyarországon a rendőrség adatai szerint pl. 2009-ben a megölt nők 51,2%-át (43 nőt), másik rendőrségi forrás szerint 76%-át (64 nőt) partnere ölte meg.
Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.
A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyen fajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által. (Az adat konzervatív becslésű alsó érték.)
A nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.
A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélyességű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.
A párkapcsolati erőszakot megélt nők más nőkhöz viszonyítva ötször olyan eséllyel esnek át vetélésen és abortuszon.
A párkapcsolatukban bántalmazást megélt nők ötször olyan gyakorisággal számolnak be depresszióról, mint nem bántalmazott társaik. Ha a kapcsolat még tart, a depresszió esélye 13-szoros.

 

 

 

Aki elnyomott, veszélyes kapcsolatban él, tudja, hogy nagyon nehéz a segítségkérés. Félelem a partner bosszújától, vagy az anyagi bizonytalanságtól, sok bántalmazott nőt elriaszt attól, hogy segítséget kérjen.
Pedig annál minden jobb, mint egy ilyen romlott, életveszélyes kapcsolatban élni.
Segítséget a bántalmazott nők és gyerekek segélyvonalán, a 06-80-505-101 (este 6 és 10 között) számon lehet kérni.

 

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?