Belföld, Hírek

Mától egyhetes országos sztrájkba kezdenek a tanárok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 23-tól, azaz a mai naptól egyhetes országos pedagógussztrájkot hirdetett. Az egységes munkabeszüntetéshez számos oktatási intézmény tanárai csatlakoznak, sőt, akad olyan magyarországi település, ahol minden gimnázium részt vesz a megmozdulásban.

 

 

 

Az általános egyhetes sztrájk január 31-én zárul: a PDSZ ekkorra hirdette meg a szolidaritás napját, illetve az országos ülősztrájkot. Ezen a napon a tanárok és diákok mellett a szakképzésben dolgozók sem állnak munkába, és ők is csatlakoznak a reggel 8–tól 10-ig tartó kétórás figyelmeztető sztrájkhoz – írja a hvg.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete egész héten tartó tüntetésében a tanárok annyi munkabeszüntetést vállalnak, amennyit szeretnének, ugyanis senkit nem szeretnének polgári engedetlenség elkövetésére biztatni a szervezők.

Korábban a Blikk is beszámolt arról, hogy országszerte várhatóan nagyon sokan nem veszik majd fel a munkát ezen a héten az új sztrájkrendelet ellen való tiltakozásként.

A sztrájk többek között a kért 45%-os fizetésemelésért, a kötelező óraszámok 22 órára való csökkentéséért és a sztrájkjogot korlátozó törvény helyreállításáért indul újra. Ezekhez az ügyekhez társul a tanárok kirúgásának határidejére vonatkozó új kormányrendelet visszavonása.

Most csütörtökön Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sztrájkbizottsággal tárgyal, ám eddig a kormány nem igazán tett komolyabb lépéseket a követelések teljesítésére, illetve a közös nevező megtalálására.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?