Életmód, Érdekes

Mindennek vége: a férfiak is menstruálnak

Férfiak saját magukon is megtapasztalják, milyenek a pre-menstruációs tünetek, állítja egy új brit felmérés. A megkérdezett férfiak negyede tapasztalja meg havi rendszerességgel a PMS tüneteit: a görcsöket, fáradtságot, ingerlékenységet, sóvárgásokat és az alkalmankénti zaklatottságot.

 

 

 

A felmérés 2412 olyan ember válaszait tartalmazza, akik legalább 12 hónapja stabil párkapcsolatban vannak: a válaszadók fele férfi, fele pedig nő. Az eredmények szerint a férfiak között a leggyakoribb tünetek az ingerlékenység (56 százalék), az átlagosnál jelentősebb fáradtság (51 százalék), a fokozott sóvárgás ételek iránt (47 százalék), az állandó éhség (43 százalék), a könnyű feldühíthetőség (43 százalék) és puffadás (15 százalék). Mindezek mellett 12 százalék vallotta be, hogy sokkal érzékenyebbek súlyukkal kapcsolatban, 5 százalék pedig konkrét menstruációs fájdalmakat is érez.

A megkérdezett nők nagy többsége egyetértett, hogy partnerük hozzájuk hasonló menstruációs időszakokon esik át, a nők 43 százaléka még azt is bevallotta, hogy segít a férfiaknak átvészelni ezeket az időszakokat: a leggyakoribb segítség az, ha “valahogy felvidítják őket” (44 százalék), illetve “meghúzzák magukat, hogy ne zavarják őt” (39 százalék). A nem ennyire empatikus 57 százalék harmada azonban csak annyit mond párjának, hogy “legyen már férfi”.

A nők esetében nem kérdés a PMS megléte, 80 százalékuk tapasztal ilyen panaszokat a havivérzés előtt. Kattintson és tudjon meg mindent a tünetegyüttes okairól és kezeléséről. Azon férfiak, akik úgy hiszik, hogy szintén vannak ciklusaik, havonta 81 fonttal, mintegy 36 ezer forinttal több pénzt költenek ételre és csaknem hasonló összeget költenek egyéb sóvárgásaik kielégítésére.

Dr. Jed Diamond, a témával foglalkozó “The Irritable Male” című könyv szerzője elmondta, a férfiak PMS-hez hasonló tüneteit a kutatók Irritable Male Syndrome -nak, azaz irritábilis férfiszindrómának neveznek. A kutató szerint a férfiaknál is tapasztalhatóak hormonális ciklusok, ezek pedig kihatással vannak energiaszintjükre, hangulatukra, szexuális teljesítőképességükre és ingerlékenységükre is.

Ezt a jelenséget egyébként már korábban is kutatták: az ötvenes években például a dán Allan Erslev állapította meg, hogy a férfiak hormonszintje (és meglepő módon arcszőrzetük növekedésének mértéke) egy 30 napos ritmus szerint váltakozik. 2012-ben a University of Derby tanulmánya írta le, hogy a férfiak legalább annyira szenvednek a PMS-től, mint a nők, bár ennek okát nem sikerült megállapítani. A kutatást vezető Dr. Aubeeluck szerint ezt legalább annyira okozhatja a stressz , mint a nemek között tapasztalható eltérő fájdalomküszöb.

forrás: hazipatika.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?