Belföld, Hírek

Eltűnt vármegyetáblát köröz a rendőrség

Alig néhány hete cserélte le a feliratokat (vagy magukat a táblákat) a Magyar Közút Zrt. a vármegyehatárokon, máris több esetben megrongálták azokat – de olyan is akadt, amit elloptak – vette észre a táblakörözést a Pénzcentrum.

 

 

 

A lap a rendőrség oldalán, az „egyéb egyedi azonosítóval nem rendelkező dolgokkal kapcsolatos körözések” menüpontban talált rá a körözött Vas vármegyei táblára, amire fémtárgyként (ötvöstárgy stb.) hivatkoznak, a körözést pedig a sárvári rendőrség adta ki, úgyhogy az illetékesség miatt valószínűleg a környékről tűnhetett el.

Valaki már meg is lovasított egy vármegye táblát. Forrás: Police.hu

Heves megyében is volt lopás: a heol.hu cikke szerint a 2411-es jelű (ez Mátraballáról vezet a 23-as főút felé), és a 2406-os jelű (ez Gyöngyöspata és Szurdokpüspöki között húzódik) összekötőutakról tulajdonítottak el ismeretlen tettesek új vármegye táblát, de azokat a közútkezelő hamar pótolta. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében nem mentek ennyire messzire: ott a megyehatáron, egy-egy táblán fújták le a „vár” szócskát, visszaállítva így a táblát a 2023. január elseje előtti állapotba, megyére.

„Az észlelést követően az egri mérnökség útellenőre mindkét tábláról eltávolította a fekete festékszerű anyagot, így a vármegye táblák cseréjére nincs szükség. Ilyen esetben feljelentést teszünk, ismert elkövető esetében a büntetés mértékét a rendőrség határozza meg” – mondta a Boon.hu-nak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, különbséget kell tenni a vármegye illetékességi határát jelző táblák, valamint a közlekedési jelzőtáblák rongálása és lopása között. Utóbbi súlyosabb, hiszen „az elkövető zavart kelthet vele a közlekedésben, ami balesethez is vezethet”. A vármegyetábla megrongálása ennél enyhébb kategóriába esik. „Ha a rongálás mértéke meghaladja az 50 ezer forintos kárt, akkor ez bűncselekménynek minősül. Ellenkező esetben szabálysértésről beszélünk, különösen, ha könnyen helyreállítható az 50 ezer forintot nem meghaladó kár. Az ilyen típusú táblák helyreállításáért és cseréjéért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel” – mondta a lapnak.

forrás: telex.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?