Belföld, Hírek

Nagy baj lehet a magyar kenyérrel: komoly problémákról számolt be a MOSZ

Komoly a zavar a hazai gabonapiacon, magyar-e még a magyar kenyér? Ukrajnából eddig több mint 1,3 milliárd tonna kétes minőségű gabona és olajos mag – ebből 900 ezer tonna kukorica – érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket.

 

 

 

Tömegesen lehetetlenülnek el a gazdák és az állattenyésztés után a növénytermesztés is lejtőre kerül – hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), amiről a Portfolio számolt be.

A lap arról ír, hogy a szervezet szerint baj, hogy az ukrán gabona nem megy tovább Európába és Észak-Afrikába, hanem a magyar etanol- és izocukorgyárak, takarmánykeverők, illetve a magyar malmok vásárolják meg. Az elszabadult energia és inputárak következtében az ágazatban likviditási gondok keletkeztek.

Mindez olyan időszakban sújtja a gazdákat, amikor a tavaly – a MOSZ szerint – indokolatlanul bevezetett úgynevezett exportengedélyezési rendszer következtében Magyarország jelentős exportpiacokat veszített. A termelők nem tudják értékesíteni készleteiket, és emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia, illetve inputanyagok beszerzésére.

Az ukrán kukorica például 75-80 ezer forintért cserél gazdát tonnánként, és emiatt a korábbi világpiaci árakkal többé-kevésbé szinkronban lévő 120-130 ezer forintos magyar kukorica ára 100 ezer forint alá csökkent. A búzánál 140 ezer forinttal szemben 110 ezer forintos tonnánkénti ár figyelhető meg.

Mindezek következtében az elmúlt hónapokban, aki egyáltalán értékesíteni tudta terményét, az is csak jól láthatóan 20-25 százalékos árcsökkenéssel tehette meg.

A MOSZ szerint a gazdákat a 2022-es soha nem látott mértékű aszály következtében 1-1,2 ezer milliárd forintos kár érte. Az elhibázott kárenyhítési szabályozás következtében a magyar kárenyhítési rendszer ennek a töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz. Kárenyhítésre 31,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A MOSZ ugyan felhívta a kormány figyelmét, hogy a rendszer rossz, de a korrekcióra csak most került sor.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?