Életmód, Érdekes

Befejezte a szaporodást a 102 gyerekes apa: megkérte a feleségeit, hogy szedjenek fogamzásgátlót – Ez az oka

Egyre nehezebben tartja el hihetetlenül népes családját a 67 éves földműves.

 

 

 

Az ugandai Musa Hasahya családját is elérte a rezsiválság. A baj olyan nagy, hogy a 67 éves férfi már nem is akar több gyereket, pedig eddig rendületlenül gyártotta az utódokat. Jelenleg 102 gyermeke van tizenkét feleségétől, továbbá 568 unoka is bővíti a családot.

Hasahya úr Lusakában él, ahol a poligámia legális, ő pedig élt is a lehetőséggel.

– Egyik nőt vettem feleségül a másik után. Nem is értem, hogy lehet egy férfi elégedett egyetlen nővel – értetlenkedett a nagy természetű férfi, akinek az összes felesége egy házban él, aminek praktikus oka van.

– Így könnyen szemmel tarthatom őket, nehogy valamelyikük elszökjön, aztán összeálljon egy másik férfival – nyilatkozta a családfő, aki most megálljt parancsol a szaporulatnak: persze, nem az önmegtartóztatást választotta, hanem ráparancsolt asszonyaira, hogy szedjenek fogamzásgátlót, mert nem tud több gyereket eltartani.

– A jövedelmem az évek során egyre alacsonyabb lett, a megélhetési költségek eközben emelkednek, a családom pedig egyre nagyobb lett. Lassan nem lesz mit ennünk, mert az utóbbi időben sokat romlott az egészségi állapotom, alig tudok dolgozni – panaszolta Musa Hasahya, akit az egyik felesége el is hagyott a nyomasztó megélhetési gondok miatt, pedig már „mindössze” a gyerekek egyharmada él velük egy háztartásban.

A földműves legfiatalabb gyermeke hatéves, a korelnök 51 esztendős, húsz évvel idősebb, mint a legifjabb felesége, Zulaika, aki tizenegy gyermeket szült neki.

– Nekem nem lesz több gyerekem, az biztos! Látom, hogy egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerülünk, ezért már szedem a fogamzásgátló tablettát – mondja Zulaika.

Musa Hasahya ma már úgy gondolja, lehetett volna előrelátóbb.

102 gyereke 568 unoká-val ajándékozta meg az ugandai családfőt, ez csak egy kisebb csa-ládi összejövetel / Northfoto
102 gyereke 568 unokával ajándékozta meg az ugandai családfőt… A képen csak egy kisebb családi összejövetel /Fotó: Northfoto

– Sokan kérik ki a véleményemet a faluban, és most már mindenkinek azt tanácsolom, négy feleségnél többet ne vegyen el.

Ugandában egyébként a fogamzásgátlás körül rengeteg vita folyik, egyelőre a társadalom többsége nem nézi jó szemmel, a paráznasággal kapcsolja össze, de Hasahya úr feleségeire emiatt senki nem vet követ, mivel megértik, hogy 102 gyerek után már terhes lenne számukra egy újabb családtag.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?