Érdekes, Film

Lehull a lepel: ezért viselnek fehér kesztyűt a Disney-karakterek

Nincs olyan ember a világon, aki ne ült volna már legalább egyszer tágra nyílt szemekkel és gyermeki mosollyal az arcán egy varázslatos Disney-film előtt. Bármilyen sokszor is nézzük őket azonban, olykor mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyunk néhány teljesen nyilvánvaló logikai paradoxont. Például: gondolkodtál már rajta, hogy vajon miért viselnek fehér kesztyűt a kedvenc rajzfilmfiguráink?! Az alábbi cikkben ennek járunk most utána.

 

 

 

Egy kis történelem

A rajzfilmek létrehozása még manapság, a számítógépes technika korában is rendkívül költséges és körülményes folyamat. A XX. század elején azonban még rosszabb volt a helyzet, akkoriban ugyanis minden egyes képkockát kézzel készítettek a művészek, majd ezeket egymásután rakva és felgyorsítva állt össze a végső mesefilm. Mivel ez rendkívül körülményes volt, a rajzfilmgyártók elkezdtek túlzott, elnagyolt részleteket használni a mesefilmekben: nagy fej és szemek, hosszú-vékony lábak és karok, 4 ujjas kezek, és így tovább… – hogy ha kicsit is, de megkönnyítsék vele ezt a rendkívül bonyolult folyamatot. Igen ám, de váratlan problémával kellett szembenézniük.

A fekete-fehér mesefilmeken ugyanis nem lehetett megkülönböztetni a karakterek kezét és lábát azok testétől. Szükséges volt tehát valamiféle színkontrasztot keresni.

Végül egy rendkívül egyszerű innováció oldotta meg a problémát, melyet Walt Disney ötölt ki, és amelyet az 1928. novemberében bemutatott Mickey-egér rajzfilmben láthatott debütálni a közönség: ez volt ugyanis az első olyan Disney-rajzfilm, a hol a főszereplő cipőt viselt, ezáltal sokkal jobban megkülönböztethetővé téve annak lábát. Alig fél évvel később, 1929. márciusában pedig már fehér kesztyűben és cipőben tűnt fel Mickey-egér, ami azóta is rendkívül népszerű motívum a mesefilmekben.

Walt Disney az életrajzában a következő indokkal magyarázta a jelenséget:

„Nem akartuk, hogy Mickey egérnek egérmancsa legyen, mivel emberszerűnek találtuk ki. Ezért kapott hát kesztyűket.”

Walt Disney azt is elárult a a műben, hogy a kesztyűk beiktatásával három legyet ütöttek egy csapásra:

  • A mesefilmek jeleneteinek rajzolása meggyorsult, nem töltöttünk annyi felesleges időt a részletekkel.
  • A művészeknek sikerült jobban kiemelni a fekete-fehér karakterek végtagjait és az azokkal végzett gesztusokat.
  • A karakterek ezáltal még „emberibbnek” hatottak.

 

 

 

A kesztyű-trükk tehát olyan sikeres volt, hogy érthető módon a nagy versenytársak, mint a Universal Pictures és a Warner Brothers is elkezdte használni a mesefilmjeik során.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?