Celeb / Híresség, Érdekes, Igaz történetek

Charlie Chaplin karácsony napján, álmában hunyt el – A holttestét ellopták, a tolvajok elfelejtették, hová temették

Charlie Chaplin az egyik legnépszerűbb angol színész és komikus volt. Pályafutása során végig ragyogott, és a 20. század egyik legkiválóbb sztárjaként tartják számon. Páratlan tehetséggel rendelkezett, és sokak példaképe még ma is. Szakmai öröksége pedig a mozitörténelem egyik legértékesebb kincse.

 

 

 

Charlie Chaplin 1977. december 25-én, karácsony napján halt meg. A híres komikus 88 éves korában, álmában hunyt el. De úgy tűnik, még a sírjában sem tudott megnyugodni. A színészt december 27-én temették el, majd három hónappal később sírját meggyalázták, a koporsója pedig eltűnt.

1978. március 1-jén egy lengyel és egy bolgár ellopta Charlie Chaplin holttestét. Eredeti céljuk az volt, hogy 600 000 svájci frank váltságdíjat követeljenek, de végül 100 000-re csökkentették az árat. A svájci rendőrség 10 hétig kereste őket, de eredménytelenül. Még az Interpol és EugeneCharlie Chaplin egyik gyermeke is mindent megtett, hogy megtalálják.

A népszerű színész élettelen teste alku tárgya lett. Tárgyalások sorozata indult azért, hogy Chaplin családja ki tudjon egyezni az elkövetőkkel, és tisztességesen el tudja temetni a világsztárt.

A hatóságokkal karöltve, a színész családja egy ravasz tervet is kigondolt: fel akarták venni a kapcsolatot Giuliano Canese-vel, Chaplin sofőrjével, hogy az ő segítségével kössék meg az egyezséget.

Addig tárgyaltak az elrabolókkal, amíg azok végül 100 000 svájci frank váltságdíjjal álltak elő. A hatóságok egy aktatáskába tették a pénzt. Egy rendőr ment el a pénzért, a sofőrnek álcázva magát. Senki sem tudhatta, mi fog történni ezután. Egy postás, aki látta, hogy Charlie Chaplin autóját vezetik, riasztotta a helyi rendőrséget, amely nem tudott az akcióról, és a törvény emberei közbeléptek, így a terv nem valósult meg.

A családnak 1978. május 17-ig kellett eljuttatnia a pénzt a megbeszélt helyre. Reggel 9.30-kor a rendfenntartók több mint 200 telefonközpontot figyeltek Lausanne-ban. A lengyel és a bolgár férfit, a 24 éves Roman Wardast és a 38 éves Gancio Ganevet végül letartóztatták.

A szerelőnek tanult két férfi csak egy kis plusz pénzt akart keresni, de a módszerük nem vált be. Ahhoz képest könnyen megúszták: a bolgár Roman Wardast négy és fél év közmunkára ítélték, míg Gancio Ganevet mindössze 18 hónapra.

De ezzel még nincs vége a történetnek. Mivel eltartott egy ideig, amíg a tolvajokat elkapták, úgy tűnik, idő közben elfelejtették, hová temették el a koporsót Charlie Chaplin holttestével.

A két férfi úgy emlékezett, hogy egy kukoricaföldön ásták el, de akkoriban még kicsi volt a termőfelület. Az elmúlt két hónap esőzései azonban teljesen megváltoztatták a területet. Így beletelt némi időbe, mire a színész holttestét megtalálták, egy búzamezőn, a családi kastély közelében.

A föld tulajdonosa rendkívül feldúlt volt a történtek miatt, amíg rá nem jött, hogy akár hasznot is húzhat a helyzetből. Így azon a helyen, ahol Charlie Chaplint megtalálták, a férfi egy emléktáblát állított: „Itt helyezték örök nyugalomra Charlie Chaplint. Egy kis időre!” – fogalmazott a földbirtokos.

A történet annyira tragikus volt, de vicces is, hogy megihlette a filmipar egyik képviselőjét. Xavier Beauvois 2014-ben egy filmet készített az esetről „A hírnév ára” címmel, amelyben az egész cselekményt láthatjuk. Eugene Chaplin is szerepelt a produkcióban, megerősítve a történet minden egyes részletét.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?