Életmód, Érdekes, Igaz történetek

Egy patológus, akit több mint 2000 boncolást végzett elmesélte, hogy mi volt a legszörnyűbb haláleset, amit pályafutása során látott

Több mint 2000 boncolást hajtott végre, ebből 262-t csak az elmúlt két évben. El sem hinnétek, hogy egy ilyen vizsgálat mi mindent képes feltárni egy emberről.

 

 

 

A patológus tulajdonképpen egy nyomozó?!
Minden krimisorozat- és könyvrajongó tudja, hogy egy patológus a boncolás alapján rengeteg részletre, apróságra tud fényt deríteni az elhunyttal kapcsolatban. Olyan mint egy éleslátó nyomozó.

Morbid mibenléte ellenére az embereket lenyűgözi az egész dolog. A FOX Broadcasting Company még egy sorozatot is készített erről. Kathy Reich könyvein alapuló Bones sorozat (Dr. Csont) nézettségi rekordokat döntött.

Egy 51 éves patológus, Judy Melinek könyvet is írt a karrierjéről, melyet a Los Angeles-i Kalifornai Egyetemen kezdett. Eleinte sebész szeretett volna lenni, de rájött, hogy ezen szakma mellett nem igazán jutna ideje a magánéletére. Ekkor jutott eszébe, hogy mennyire szórakoztatónak találta a patológia óráit az egyetemen. Elhatározta, hogy ebbe az irányba indul el és elkezdett a Tisztifőorvosi Hivatalban dolgozni.

Több mint 2000 boncolást hajtott végre
Melinek számításai szerint 262 posztmortem vizsgálatot végzett a New York-i Főorvosi Vizsgáló Hivatalban eltöltött két év alatt. Igazságügyi orvosszakértői pályafutása során több mint 2000 ilyen esetet végzett.

Egy ilyen vizsgálat 45 perctől több mint négy óráig is eltarthat. Nemcsak a holttestet kell megvizsgálni, hanem az összes nála talált tárgyat is: ruhákat, ékszereket, pénzt. Egyszer ő maga talált 12.400 dollárt. Ez közel négymillió forintnak felel meg.

A legnehezebb a nagy magasságból esés következtében elhunyt emberek holttestének boncolása. Melinek felidézi, hogy egyszer az asztalára került egy férfi holtteste , aki 30 méteres magasságból zuhant le, mégsem voltak látható sérülései. Még csak gerincsérülései sem voltak. A boncolás kimutatta, hogy az esés következtében a szíve kettészakadt, a mája megrepedt, a medencéje darabokra tört, a tüdejét pedig átszúrták a bordák.

 

 

 

 

Egy alkalommal egy huszonéves fiatalt vizsgált, akit villámcsapás ért. Egy lyuk volt a sapkáján. A fején egy nyolchüvelykes részen elszenesedett haj. A hasán és a combja belső részén is elszenesedett a szőrzet. Ez a villámcsapás be- és kimeneti helyeire utal.

Sokszor a hallottak családjai nyomást gyakorolnak a patológusra, hogy fedje fel miként halt meg az ismerősük. Gyakran megbánják, hogy kíváncsiak voltak.

Melinektől megkérdezték a valaha tapasztalt legszörnyűbb halálesetet. Egy férfi volt, aki egy szennyvízkútba esett, ahol a hőmérséklet elérte a 150 Celsius-fokot.

“Egy férfi feküdt a boncasztalon, aki annyira megfőtt, mint egy homár. A bőr külső rétege teljesen levált. A végtagok meghajlottak, mert a hő hatására a hosszú izmok összehúzódnak és az ember bokszoló pozícióba került. Elképzelni is nehéz, milyen fájdalmakat élhetett át. A halál közvetlen oka fulladás volt. A légcső a magas hőmérséklet hatására megduzzadt. Fájdalmai voltak és még csak segítségért sem tudott kiáltani.”

Dr. Melinek elmondja, hogy a patológia nem való mindenkinek. Jól szervezett, sikeres magánélettel rendelkező boldog emberek a legjobbak.

“Ahhoz, hogy minden nap szembenézz a halállal, szeretned kell az életet.”

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?