Életmód, Érdekes

9 tévhit, amivel gyerekkorunkban riogattak minket a felnőttek, pedig többnyire semmi valóságalapjuk sincs

A gyerekkor egyet jelent a folyamatos játékkal és szórakozással, ez az egyik legboldogabb időszak az ember életében. A gyerekkorhoz egyúttal hozzátartozik, hogy vakon hiszünk és bízunk az idősebb generációk tanácsaiban, így például minden nap eszünk levest, félünk a villámoktól és bizakodóan tekintünk a pubertáskori pattanásainkra. Szeretünk mítoszokat és tévhiteket tanulmányozni, ezért most megmutatjuk, hogy melyek azok a tanácsok, amiket tényleg jó, hogy megfogadtunk, és melyek azok, amik teljesen feleslegesek voltak.

 

 

 

1 Vihar idején kapcsoljuk ki a számítógépet és a tévét.

Villamlas szamitogep

Ha villám csap a házba vagy az elektromos hálózatba, könnyen túlfeszültség léphet elő. A túlfeszültség károsíthatja az elektromos készülékeket, így a vihar idejére tényleg érdemes kihúzni őket a konnektorból.

2 ,,A tű a vénákon keresztül a szívig juthat.”

Tu a szivbe

Valójában nagyon kicsi az esélye annak, hogy idegen testek kerüljenek a véráramunkba, mivel a vénáink túl kicsik. A hagyományos tűk még ennél is több akadállyal találkoznának, hiszen a vénák kanyargósak, ott vannak a kötőszövetek, stb.

3 ,,A gömbvillám átrepülhet az ablakon.”

Gombvillam

A tudomány még ma sem tud túl sokat mondani a gömbvillámokról, de zivatar idején tényleg jobb bezárni az ablakot, ha másnem azért, hogy az erős széllökések ne tehessenek kárt az ablakban és a házban lévő dolgokban.

4 ,,Ha sokat grimaszolsz, úgy maradsz.”

Grimaszolas

Gyerekkorunkban tilos volt grimaszolni, mert a szüleink azzal riogattak minket, hogy ettől úgy marad az arcunk. Szakértők szerint azonban a grimaszolás jótékony hatású is lehet, mivel segít jobban megérteni mások érzéseit, és az arcizmainkra is jótékony hatással lehet.

5 ,,A pattanások elmúlnak, ha felnősz.”

Pattanas problema

A pattanások szorosan kapcsolódnak a serdülőkorhoz, mivel a hormonok felszabadulása pattanások kialakulásához vezethet. Ez igaz, de csak részben. A pattanások felnőtt korban is előfordulnak, ráadásul egyes szakértők úgy vélik, hogy ha nem kezelik őket megfelelően, akkor a pattanások sosem múlnak el.

6 ,,A hosszúlábú szúnyogok maláriát terjesztenek.”

Malaria szunyog

Sokan félnek a hosszúlábú szúnyogoktól, mert a szülők/nagyszülők miatt az a kép maradt meg bennük, hogy ezek a rovarok maláriát terjesztenek és nagyon fájdalmas a csípésük. Valójában a maláriát terjesztő szúnyogok teljesen másképp néznek ki, az ilyen hosszúlábú szúnyogok pedig nem szívnak vért, szóval teljesen ártalmatlanok az emberre nézve.

 

 

 

 

7 ,,Nem szabad átmenni az L alakú oszlopok között.”

Oszlopok alatt atmenes

Régen gyakran L-alakú oszlopokkal telepítették a távvezetékeket, az emberek között pedig megszokássá vált, hogy nem mennek át alatta még akkor sem, ha arra ment a járda, hanem inkább kikerülték őket. Egyesek szerint balszerencsét hoz átmenni alatta, mások az áramütéstől féltek, de olyanok is vannak, akik úgy vélik, hogy negatív energia halmozódik fel az oszlopok között.

Valójában azonban ezek közül egyik sem igaz, ha bármi félnivalónk van az ilyen oszlopoktól az az, hogy a rossz telepítés vagy az idővel sérülő alapanyagok miatt esetleg a fejünkre omolhatnak. Ez az egy, amire figyelni kell, más rejtett veszélyt azonban nem jelentenek.

8 ,,Ne lépj a csatornafedélre.”

Jatszoter csatornafedel

A szülők régen azzal rémisztgették a gyerekeket, hogy nem szabad rálépni a csatornafedelekre, mert az balszerencsét okoz. Valójában ennél jóval prózaibb okból nem ajánlott az ilyen: a nem megfelelően rögzített fedél ugyanis kinyílhat, és könnyen beleeshetünk, súlyos sérüléseket szerezve ezáltal.

9 ,,Minden nap kell levest enni.”

Leves az etlapon

Gyerekként azt tanították a szülők és nagyszülők, hogy egyetlen nap sem telhet el leves nélkül. Ez azonban maximum akkor igaz, ha a gasztroenterológus direkt ilyen diétát ír fel számunkra. Más esetekben bőven elég heti 2-3 alkalommal levest enni, lehetőleg olyat, ami az emberi szervezet számára fontos tejtermékekből, zöldségekből és fehérjeforrásokból áll.

Neked milyen történeteket meséltek gyerekkorodban a szüleid? Még mindig hiszel bennük? Volt, amelyikről kiderült, hogy hamis?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?