Állat, Életmód

11 apró jel, amivel a kutyád elmondja, hogy szeret

Az emberek hosszú évek óta próbálják megérteni a kutyák viselkedését és érzelmeit. Azt mindenki tudja, hogy a heves farokcsóválás az interakcióra történő nyitottság jele, míg a nagy bánatos tekintettel valószínűleg kunyerálni szeretnének éppen. De vannak más, kevésbé ismert jelek is, melyekkel a kutyusunk azt igyekszik kifejezni, hogy megbízik bennünk és nagyon-nagyon szeret. Az alábbi listán ezeket gyűjtöttük most össze.

 

 

 

Mélyen a szemünkbe néz.

Az egyik legkézenfekvőbb módja annak, hogy a kutyák elmondja: „szeret”. Tudósok felfedezték, hogy a gazdáik szemébe nézve a kutyusok erős köteléket alakítanak ki gazdájukkal, épp úgy, ahogy azt mi emberek között is tesszük. Ez az emberhez hasonló kommunikációs mód valószínűleg a háziasítás során ragadt a kutyákra, amely következtében egyaránt növekszik az oxitocin (társadalmi hormon) szint a kutyusokban és gazdáikban.

Odahozza a játékát.

Ha egy kutya odahozza neked a kedvenc játékát, akkor kétségtelenül biztos lehetsz benne, hogy feltétlen az irántad érzet szeretete. Köztudott, hogy a kutyák meglehetősen önzőek (nem véletlen az irigy kutya kifejezés) már ami a saját tárgyaikat illeti, ezért vonulnak félre a játékaikkal vagy épp ássák el kedvenc csontjaikat. Ha ennek ellenére egy kutyus odahozza neked a játékát, akkor az a feltétel nélküli szeretet összetéveszthetetlen jele.

Ásítani kezd, ha ásítasz.

Közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az emberekhez hasonlóan a kutyák körében is „ragadós” lehet az ásítás, így amikor a kutyák erős kötődést mutatnak gazdáik iránt, egyszerűen ásítani kezdenek, ha látják őket ásítani. Mivel a ragadós ásítás jelensége nagyban összefügg az empátiával, ezért egyes kutatók úgy vélik, hogy ez a kutyák esetében is a szeretet kimutatásának egyik félreismerhetetlen jele. Ha tehát meg akarsz róla győződni, hogy tényleg szeret-e a kutyusod, csak kezdj el ásítozni a jelenlétében és figyeld a reakcióját!



Veled alszik.

Ha a kutyád veled alszik az ágyban – vagy legalábbis veled szeretne aludni – akkor biztos lehetsz benne, hogy a kis kedvenced hűséges hozzád. Vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák mindig a szoba/ház legbiztonságosabb pontján térnek nyugovóra, így ha ezt a helyet melletted találja meg a kutyusod, akkor készpénznek veheted, hogy nagyon szeret téged és megbízik benned.

 

Farokcsóválás.

A farokcsóválás egy olyan közös nyelv ember és kutya között, melyet kivételesen mi emberek is megértünk, ám ez a jelenség olykor kissé bonyolultabb, mint első ránézésre tűnik. Ha egy kutya a farkát rázza, az sok mindent jelenthet. Egy azonban biztos: a farokcsóválás annak a jele, hogy a kutyus nyitott a velünk történő kapcsolatteremtésre és nem érzi magát kellemetlenül, nem érzi magát veszélyben az adott pillanatban.

Szemöldökök felemelése és nyelv kinyújtása.

Tudósok felfedezték, hogy a kutyák több arckifejezést is produkálnak, ha az emberek figyelik őket. Ezek egyik változata a szemöldökök felemelése, amitől szemeik nagyobbnak tűnnek (az ember számára így még aranyosabbak) és a nyelvük kiöltése.

Hagyja, hogy megöleld.

Számtalan vita merült fel azzal kapcsolatban, hogy a kutyák szeretik-e vagy sem, ha ölelgeti őket a gazdája. Ez még most sem tisztázott, az mindenesetre biztos, hogy ha a kutyusunk nagyon szeret minket, akkor hagyja és megpróbálja élvezni az ölelgetéssel töltött másodperceket. Ha pedig ő jön oda egy kis bújásra, akkor 110%-ig biztosak lehetünk benne, hogy imád minket a kutyus.

Ránk támaszkodik.

A kutyák természetüknél fogva társas állatok, ezért számos speciális non-verbális kommunikációs módot alakítottak ki az idők során. Ennek egyik változata, a ránk támaszkodás vagy a mancsuk ránk helyezése, mellyel a kutyák azt próbálják kifejezni, hogy megbíznak bennünk, és olyan személyt látnak bennünk, aki megvédi és megóvja őket a lehetséges veszélyektől.

Becsukja a szemét, ha simogatod a fejét.

Szintén a gazda iránti szeretet kifejezésének egyik módja, ha a kutyus becsukja a szemét, miközben a gazdája simogatja a kobakját. A nagy általánosságot tekintve elmondhatjuk, hogy a kutyák nem annyira szeretik, ha a fejüket birizgálják, egyesek egyenesen fenyegetésnek is vehetik. Ha ennek ellenére a kutyusunk hagyja, hogy simogassuk a fejét és még a szemét is becsukja, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagyon különleges személynek tart bennünket.

 

 

 

 

Türelmesen várja, hogy elmenj.

Ha egy kutya nyugodt marad, amikor pl. munkába megyünk, akkor az annak a jele, hogy bízik bennünk és tudja, hogy nemsokára visszatérünk. Ha a kutyusnál gondot okoz a távozás és szétválás jelensége, akkor érdemes lehet keresni bizonyos módokat, melyekkel enyhíthető a kutyus idegessége.

Örül, amikor visszatérsz.

A kutyusod izgatottan várja, amikor munka után hazatérsz? Ez a szeretet és a hűség legtisztább jele. Kutatások kimutatták, hogy a kutya-ember kapcsolat során termelt oxitocin (társadalmi hormon) csökkenti a szervezet kortizol szintjét (stressz hormon), ezáltal a kutyusunk is stresszmentesebb és boldogabb lesz a jelenlétünkben, és mi is a kis kedvencünk jelenlétében. Nem véletlenül várjuk tehát mi sem, hogy egy fárasztó nap végén végre otthon lehessünk már a kiskutyánkkal…❤

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?