Érdekes, Történelem

9 tény a vikingekről, akik életmódja sokkal fényűzőbb volt, mint amit a filmekben mutatnak

A filmeknek köszönhetően hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a vikingek kemény, ápolatlan, szőrös, koszos ruhába öltözött férfiak voltak. Pedig a szakértők tudják, hogy ezek a skandináv harcosok Európa legápoltabb emberei közé tartoztak, akik szerettek kreatív frizurákat viselni, angol hölgyeket elbűvölni, és még azt is feltalálták, amit mi nászútként ismerünk.

 

 

 

Naponta ápolták magukat, hogy elkerüljék a világvégét.

A vikingek minden reggelt személyi higiéniai renddel kezdtek, a szombat pedig a fürdés és
a ruhamosás napja volt. Úgy tartják, hogy tisztálkodási szokásaik a mitológiájukból gyökereztek.
A skandináv költészetben hangsúlyozták, hogy fontos, hogy “ápolt és tiszta” legyen az ember, mert sosem lehetett tudni, hol találja magát este.

Emellett úgy hitték, hogy az elhunytak lelke pontosan úgy érkezik a túlvilágra, ahogyan közvetlenül a halála előtt kinézett. Ezért kellett a lehető legjobban kinézned, hogy ne szégyenkezz az istenek és az előtted eltávozott lelkek előtt. A rendezett külsőnek kozmikus jelentősége is volt a rend fenntartásában. A lenyírt körmök például segíthettek megakadályozni a világ végét jelentő Ragnarök kataklizmát.

Szerettek stílusosan öltözködni.

A filmekben és tévésorozatokban gyakran látunk vikingeket sötét, unalmas, szürke vagy barna színű ruhákban. A valóságban azonban szerették az élénk színeket, például a kéket, a zöldet, a lilát, a pirosat és a sárgát.

Szerették az ékszereket is, népszerűek voltak a nyakgyűrűk, nyakláncok, karkötők, ujj- és lábujjgyűrűk, kargyűrűk, fülbevalók, amulettek és medálok, karperecek, gyöngyök és brossok.

A viking nők általában eltakarták a fejüket, ellentétben azzal, amit gyakran mutatnak a képernyőn, ahol a hajuk mindig szabadon van – fejdíszt vagy kendőt viseltek.

A vikingek igazi csábítók voltak.

A vikingek annyira vonzóak voltak, hogy még az angolok is megpróbáltak rájuk hasonlítani.

Egy angol történész szerint a dánok elegáns modorukkal és önfenntartásukkal túlságosan is elfogadhatóvá tették magukat az angol nők számára. Ennek az volt az oka, hogy az angoloknak nem volt szokásuk gyakran váltogatni a ruhájukat és hetente fürdeni, mint a vikingeknek.

A férfiak is viseltek sminket.

Égetett mandulából, ólomból, oxidált rézből, okkersárgából, hamuból, malachitból és krizokollából készült kohollal vonták be a szemüket. Ez segített nekik megvédeni a szemüket az erős napfénytől. Más források azt állítják, hogy ez a smink segített a rovarok elűzésében.

A vikingek úgy vélték, hogy a kohl szemfesték segít hűteni és erősíteni a szemet, valamint megelőzni és kezelni bizonyos szembetegségeket, például a szürkehályogot.

Festették a hajukat.

A skandinávok többsége szőke volt, különösen a régió északi részén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak sötét vagy vörös hajú vikingek.

Ugyanakkor a szőke hajat tartották a legvonzóbbnak. Ezért a férfiak és a nők lúgot használtak a fürtjeik fehérítésére. Egyébként a szakállukat is fehérítették.

Befonták a hajukat.

A vikingek ápolták a hajukat, és naponta legalább egyszer megfésülték. Egyes történészek feltételezik, hogy ezt a tetvek ellen tették, de nincs elég bizonyíték, ami ezt alátámasztaná. Talán
a vikingek egyszerűen csak élvezték a fésülködés folyamatát.

Emellett befonták a hajukat, különösen a fiatal nők viselték ezt a frizurát ünnepségek alkalmával, néhány férfi pedig akkor, amikor hadjáratra indult.

 

 

 

 

Fehér répát és nyírfakéregből készült kenyeret ettek.

A középkori mércével mérve a vikingek jól táplálkoztak. A társadalom minden szintje, a királyoktól az egyszerű tengerészekig, minden nap evett húst. Leggyakrabban sertéshúst, mert a sertést könnyű volt nevelni, de ettek marhahúst, birkahúst és kecskét is.

A vikingek kedvenc étele a skause nevű főtt leves volt. Ahogy a húsokat és a zöldségeket kivették a fazékból, újakat adtak hozzá, és így tovább, és így tovább, néhány napig. A skause-t gabonából, babból, sőt fakéregből sütött kenyérrel ették. Répát és káposztát is ettek, azonban a sárgarépa akkoriban nem narancssárga volt, hanem inkább fehér.

A vikingektől származik a nászút hagyománya.

A viking esküvőkre általában pénteken került sor, mivel ez volt Frigg, a házasság és a termékenység istennőjének napja. Azért szerettek ősszel házasodni, mert ekkor volt a termények betakarításának szezonja, így a vendégeket sokféle étellel lehetett ellátni.

Az ifjú házasok nászajándékként gyakran kaptak egy hónapra elegendő mézből készült édes italt. A “nászút” ebből a hagyományból ered.

A házastársak elválhattak párjuk öltözködési szokásai miatt.

A férfi hűtlensége nem számított nyomós válási oknak. De ha egy férj nőies ruhákat viselt, különösen mélyen kivágott ingeket, amelyek felfedték a mellkasát, a felesége elválhatott tőle.
Ha egy nő nyilvánosan nadrágban jelent meg, a férje szintén elválhatott tőle.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?