Életmód, Érdekes

21 érdekes tény a gerincről, amit biztos, hogy még nem hallottál

Már többször bebizonyosodott, hogy az emberi test egy csodálatos dolog, hisz olyan jól fel van építve, mellyel gyakorlatilag minden akadályt le tud győzni. Persze vannak betegségek, melyek képesek legyőzni, ám ehhez nagyon gyenge lelkiállapotba és egészségi szinten kell állni. Volt alkalom, hogy az emberi agyat vettük górcső alá, és lebilincselő tényeket osztottunk meg vele kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a kutatók napi szinten próbálják feltárni az emberi test és szervezet rejtelmeit még mindig vannak olyan dolgok, amiket nem tudnak róla. A mai cikkünkben viszont a gerincről hoztunk el néhány érdekes tényt, amit nagy valószínűséggel nem tanultatok biológia órán.

 

 

 

1, Az emberek gerincoszlopra nagyon hajlékony, ami annak tudható be, hogy több, mint 120 izomhoz kapcsolódik.
2, Az előredőlés nyomást gyakorol a húgyhólyagra, ami húgyúti inkontinenciát (vizeletcsepegést) okozhat.
3, Ha valaki rossz testtartással ül a WC-n, az székrekedést idézhető elő. Ha a lábak csípőnél alacsonyabban helyezkednek el, az meggátolhatja a további folyamatokat. Annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebben és legegyszerűbben üríts fontos, hogy feltedd a lábadat egy kis sámlira.


4, Az emberi gerincnek átlagosan körülbelül 220 szalagja, 100 ízülete, 120 izma és 33 csigolya van. A keresztcsontban illetve a farokcsontban található csigolyák viszont összeolvadtak.
5, Ha hiszed, ha nem a zsiráfoknak és az embereknek is hét nyaki csigolyája van.
6, A C1-es nyaki csigolyát Atlasz csigolyának is nevezik, mellyel a görög mitológiai alakra, Atlaszra asszociálnak, aki vállán tartotta az égboltot.
7, A gerincvelő súlya nagyjából 35 gramm, vastagsága pedig 1-1,5 centiméter.


8, Az emberi gerincvelő nagyjából 5 éves korig nő, utána viszont a test növekszik a gerincvelő körül.
9, A gravitáció képes megnyújtani és összehúzni a porcokat. Pontosan ebből kifolyólag magasabbak az űrhajósok, mikor visszatérnek az űrből. Egyébként minden ember magasabb reggel, de csak azért, mert a nap folyamán a gravitáció összenyomja a testet.
10, A gerinc erősségének több, mint 25%-a a porcoknak köszönhető.
11, Az amerikai emberek körülbelül 80% -a szenved hátfájástól, és ez az oka annak, hogy hiányoznak a munkából. Ez a nemzet éves szinten nagyjából 14 billió forintnak megfelelő összeget költ a hátfájás kezelésére.
12, A gerinc nagyon rugalmas szerkezetű, ha kivennék egy ember testéből, akkor képesek lennének úgy meghajlítani, hogy egy átlagos kör 2/3-át tegye ki.
13, A dohányzás nemcsak a tüdőre és más szervekre káros, hanem a gerincre is. A benne található káros anyagok csökkentik a kötéserőt és a véráramlást, ez pedig gyengíti a gerinc erősségét. A dohányzás redukálja a fizikai aktivitást, ami még tovább ront a helyzeten.
14, Ha hiszed ha nem van nemzetközi gerincnap, mely október 16-ra esik.
15, A gerincvelőben 13,5 millió neuron található.
16, A görnyedt ülés 90 kilós nyomást is gyakorolhat az ágyéki gerincre.
17, Az embereknek kb. 33-35 csigolyája és 24 bordája van. Ezzel szemben a kígyók csigolya száma 200-400 közé tehető.
18, A gerinc rendkívül jó memóriával rendelkezik képes hozzászokni és emlékezni bizonyos testtartásokra. Ha valakinek alapjáraton rossz a testtartása, de figyel arra, hogy kihúzza magát és helyesen álljon, üljön, akkor a gerinc erre emlékezni fog.

 

 

 

 

 

19, Becslések szerint 50.000 állatfajnak van gerincoszlopa, ez viszont nem olyan sok mint gondolod, ugyanis az összes állat 90% -nak nincs ilyen része.
20, A gerincvelő képes az agytól függetlenül is működni, sőt üzeneteket küldeni közvetlenül az izmoknak.
21, A hátfájás nagy része a hát alsó részében alakul ki. Ennek pedig az az oka, hogy az a rész állandóan mozgásban van, csavarodik, nyúlik…stb. Tudósok szerint a hátfájás az evolúciónak köszönhető, amit egyszerűen nem lehet megelőzni, sem kiküszöbölni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?