Autó, Életmód, Érdekes

5 fontos vezetéstechnika, amit minden autóvezetőnek meg kell tanulnia

A legfontosabb szabály, hogy mikor csúszik az autó, ne lépj rá a fékre. A mozdulatlan kerekek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy a sofőr irányítsa az autót. A csúszás kezelésének két módja van, és ezek a különböző meghajtások esetén eltérőek. Ha ezzel tisztában is vagy, a következő tippek között biztosan találsz számodra új információt.

 

 

 

 

Veszélyforrások

  • Ahol a sofőrök a leggyakrabban fékeznek, azok általában a leginkább csúszós szakaszok: kanyarok, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók előtti területek. Légy figyelmes, mikor hidak, alagutak, felüljárók közelébe érsz. Kezdj korán fékezni.
  • Télen a két autó közötti távolság kétszer akkora kell hogy legyen, mint nyáron. De túl sok helyet ne hagyj, mert előfordulhat, hogy valaki be akar férkőzni, és ez balesetveszélyes helyzetet szülhet.

  • Ne csak az előtted lévő autót figyeld. Azt is figyeld, de nézz nála 4-5 autóval előbbre is. Így már azelőtt észlelheted a veszélyt, hogy az előtted lévő autó odaérne.
  • Télen ne nyomd egyszerre a féket és a kuplungot, mert ilyenkor a kerekek blokkolhatnak, az autó csúszni fog.

ABS-es autó esetén: A blokkolásgátló fékrendszer nagyon hasznos, mivel megakadályozza az autó csúszását a jeges úton, ha túl gyorsan vagy túl erősen fékezel. Hirtelen fékezés helyett a rendszer hatására a fékpedál vibrálni kezd, így el tudod forgatni a kereket és a megfelelő irányba tudod állítani.

ABS nélküli autó esetén: A vezetéstechnikai szakemberek szerint télen a legjobb módszer a fékezésre, ha a fékpedál lenyomásával együtt visszaváltasz alacsonyabb sebességi fokozatra. Röviden nyomd meg a fékpedált, majd engedd vissza és újra nyomd meg kicsit, mielőtt teljesen megállsz.

A megcsúszás 3 típusa

Csúszás: Az első tengely stabil, a hátsó megcsúszik, az autó nagyobbat fordul, mint amire számítasz.

Sodródás: A hátsó kerekek stabilak, az elsők csúsznak, fordulás során az autó egyenesen megy tovább.

Teljes destabilizáció: Mind a 4 kerék csúszik, a mozgás iránya kiszámíthatatlan.

Az irányítás visszaszerzése

  • Ha az autó csúszni kezd, ne lépj a fékre.
  • Ha az autód hátsókerék-meghajtású, vegyél vissza a gázból, és fordítsd a kereket a csúszás irányába.
  • Ha az autód elsőkerék-meghajtású, adj gázt.
  • Ha az autó már nem csúszik tovább, rögtön fordítsd a kereket egyenesbe, különben újból csúszni kezd.

 

 

 

 

Tippek és trükkök

Teszteld az utat: Ha télies útviszonyok között autózol, többször fékezgess. Ha úgy érzed, hogy az autó meg tud állni, akkor jó az út, ha viszont nem, akkor az út jeges. Ezt a lehető leggyakrabban tedd meg (természetesen úgy, hogy közben ne okozz veszélyes helyzetet).

Felezd le: Ha nyáron 90 km/h-val közlekedsz, akkor a téli havas úton közlekedj 45 km/h-val. Ha lefelezed a sebességet, biztos lehetsz benne, hogy lesz elég időd reagálni, ha az autód csúszni kezd.

Figyeld az útfelületet: Bármilyen úton is haladsz, mind a 4 keréknek azonos tapadású felületen kell lennie. Ha például 2 kerék a havon, 2 pedig a jégen van, az autó nehezebben lesz irányítható.

Válassz egy oldalt: A nyomvonal falai között történő pattogás elkerülése érdekében döntsd el, hogy a kerék belső vagy külső oldalát nyomod a nyomvonal falához. Döntsd el, hogy csak a nyomvonalon vagy csak azon kívül haladsz, hogy stabil legyen az autó mozgása.

Válts magasabb sebességfokozatra: Jeges úton magasabb sebességfokozatba kell kapcsolnod. A nyárihoz képest eggyel magasabb sebességfokozatban vezess.

Bónusz:

Már vannak alkalmazások is, amelyekkel emlékeztetheted magad a kerékcsere esedékességére. Állítsd be emlékeztetőt, hogy hónapok múlva értesítsen, hogy ideje tenned a biztonságodért.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?