Celeb / Híresség, Érdekes

9 tény, amit nem tudtál a történelem leghíresebb divattervezőiről

A konfekciótól a haute couture-ig a legnagyobb divattervezők, mint például Chanel, Yves Saint Laurent, Louist Vuitton vagy Jean Paul Gaultier óriási hatást gyakoroltak a nemzetközi divatiparra a múltban és a jelenben egyaránt. Most összegyűjtöttünk nektek 10 érdekes tényt ezekről a történelmi jelentőségű divattervezőkről, amiket valószínűleg nem ismertetek korábban.

 

 

 

9Coco Chanel: az apja elhagyta

Gabrielle Chanel, becenevén Coco Chanel, jól ismerte az árvaházi életet. 12 évesen bevitték egy apátságba Corrèze -be, a Nouvelle-Aquitaine régióban.

Az árvaházban aztán varrni tanult, és hat évig nagyon szigorú életet élt. Életének ez a szakasza mélyen rányomta a bélyegét a jövőjére, és arra késztette, hogy mindenki által ismert tervezővé váljon.

8Louis Vuitton: a híres LV-t a fia tervezte

A Louis Vuitton ikonikus kézitáskáin található híres „L” és „V” betűket 1896-ban Georges Vuitton, Louis Vuitton fia alkotta meg, aki akkoriban a márka kereskedelmi irányvonalát irányította.

Ma a Louis Vuitton ikonikus betűi a világ egyik legismertebb luxusmárka jellemzői, olyan divatházak logói mellett, mint a Chanel-féle dupla „C”, a Hermès calèche vagy a Gucci-féle dupla „G”.

7Karl Lagerfeld: Soha nem zuhanyozott

Karl Lagerfeld soha nem zuhanyozott, mert göndörödött tőle a haja, amit utált. Nagyon figyelt a megjelenésére és a kinézetére, ezért nem engedhette meg magának, hogy begöndörödött hajjal mutatkozzon. A híres divattervező ezért inkább kádban fürdött.

6Jeanne Lanvin: babákat árult a vásártéren

Jeanne Lanvin életrajza kalapokkal kezdődött, de hosszú ideig babákat is készített, amelyeket aztán vásárokon árult.

Az irodájában van egy babakészlet, amely a Lanvin logót ábrázolja. Ez utóbbi Jeanne Lanvin és lánya, Marguerite fényképének sziluettjét illusztrálja.

5Pierre Balmain: építészhallgató volt

Pierre Balmain építészetet tanult az Ecole des Beaux-Artsban. Ez a szakválasztás azonban nem tartott sokáig, hiszen ahelyett, hogy házakat kezdett volna rajzolni, inkább a ruhák rajzolása és tervezése kötötte le, ezzel pedig visszatért családja eredeti foglalkozásához. Végül Pierre be sem fejezte a tanulmányait és inkább otthagyta az iskolát, hogy a divattal foglalkozhasson.

4 Thomas Burberry: ő volt az első, aki feltalálta a vízálló pamutszövetet

1880-ban Thomas Burberry megalkotta a gabardint, egy innovatív, időjárásálló pamutszövetet, amely forradalmasította az esőruházatot.

Az egész onnan indult, hogy Thomas találkozott egy pásztorral vidékén, akinek a kabátját a juhok fürdetésekor használt termék tette vízállóvá. A divatguru újrakészítette az anyagot, és 1888-ban megkapta a szabadalmat, amivel 1917-ig kizárólagosan csak ő gyárthatott ilyen vízálló ruhadarabokat.

 

 

 

 

3 Gianni Versace: a Medúzát használta a logóban, mert egyetlen pillantással képes elcsábítani

Mindenki tudja, hogy a Versace logóban Medusa feje látható, de kevesen tudják annak jelentését. Medúza egy görög mitológiai figura volt, aki arról ismert, hogy kígyókból állt a haja és a szeme kővé változtatta az embert. Azt mondják, Gianni Versace azért akarta használni Medúzát a logóban, mert a pusztító szépsége mindenkit megbabonázott. Remélte, hogy a ruhái is ugyanolyan káprázatos hatást keltenek majd.

2 Yves Saint Laurent: Michel de Brunhoff nevű francia író és illusztrátor fedezte fel, és bemutatta őt Christian Diornak.

Az algériai származású Yves Saint Laurent-t a befolyásos francia író és illusztrátor, Michel de Brunhoff fedezte fel, aki bemutatta őt Christian Diornak. Első munkája során Dior tervezőasszisztense volt, majd átvette a kreatív igazgatói posztot, amikor az alapító 1957-ben hirtelen meghalt. Yves Saint Laurent 1961-ben aztán megalapította a saját divatházát, és piacra dobta első couture kollekcióját.

1 Jean Paul Gaultier: gyermekkorának nagy részét anyai nagymamájánál töltötte, és a ruhásszekrényéből szerzett ihletet

Jean Paul Gaultier nagyon korán megkedvelte a divatot. Gyermekkorának nagy részét anyai nagyanyjával töltötte, és az ő ruhásszekrényéből szerzett ihletet. 18 évesen a Pierre Cardin házhoz csatlakozott asszisztensként, majd csatlakozott Jacques Esterelhez és Jean Patouhoz.

Ismersz még hasonlóan érdekes tényeket a divatipar ikonikus alakjairól?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?