Életmód, Érdekes

Mi az az alvási paralízis és mi okozza

Felébredsz az éjszaka közepén. Próbálsz mozogni, de a tested nem engedelmeskedik. Azt hiszed, hogy csak egy álom, de tisztában vagy mindennel, ez láthatóan a valóság. Megpróbálsz segítséget hívni, de nem jön ki hang a szádon. Ezért csak fekszel az ágyadban, mintha egy idegen lennél a saját testedben. Ha éltél már át hasonlót, akkor te elsőkézből tudod, hogy milyen is az alvási paralízis. Bár ez egy olyan jelenség, melyről a legtöbben soha nem is hallottak még korábban, mégis az emberek közel 10%-a éli át legalább egyszer az élete során. Elfelejteni pedig nem könnyű, mivel maradandó nyomot hagy az emberben. Most megpróbáltunk egy kicsit utánajárni ennek a titokzatos rendellenességnek.

 

 

 

Mi az az alvási bénulás

SleepParalysisweb
Az alvási bénulás egy olyan állapot, amelyben az ember bár tudatánál van, mégsem képes mozogni vagy beszélni. Általában a következő két véglet valamelyike során fordul elő: vagy akkor, amikor az ember próbál elaludni, vagy épp ellenkezőleg, akkor, amikor próbál felébredni. Az ember ilyenkor bénultságot tapasztal, mintha valaki vagy valami ülne rajta és nem engedné mozogni. Az érzést gyakran hallucinációk is kísérik, amik még ijesztőbbé teszik ezt a furcsa állapotot.

Elveszted az uralmat a tested felett

Bármennyire is próbálkozol, ha alvási paralízised van, semmit sem tudsz tenni a tested “felébresztéséért”. Néhány ember képes megmozdítani ilyenkor az ujjait vagy a lábujjait, aminek köszönhetően végül sikerül végre felébredniük, de az emberek legtöbbször inkább egy “testen kívüli” élménynek írják le, amkor néhány másodperctől kezdve akár hosszú perceken át is irányíthatatlanul szemlélik a testüket és az őket körülvevő világot.

Rémálmok és hallucinációk

Sleep paralysis part 1
Az alvási bénulás további tünetei a hallucinációk és rémálmok. Ezek azonban nem nagyon különböznek az alvás közbeni álmoktól: valójában ezek a “hallucinációk” akkor fordulnak elő, amikor bár az elméd éber és azt hiszi, hogy ébren van. Ez még aggasztóbbá teszi a helyzetet.

A lebénult emberek gyakran hajlamosak sötét alakokat látni vagy furcsa hangokat hallani. Néha olyan érzésük is van, hogy valaki megpróbálja kihúzni őket az ágyukból, repülnek, vagy rezgést éreznek a testükben. Amikor a kétségbeesés elhatalmasodik rajtuk, végképp elvesztik az irányítást és pánikba esnek. Nem csoda, hogy ilyenkor a szorongás és a pánik tovább fokozódik, hiszen sikoltozni és mozogni sem tudunk.

Régebbi, mint gondolnád

Úgy tűnik, hogy az alvási paralízis már az ősidők óta létezik. Számos történet és legenda szól arról, amikor az alvási bénuláshoz rendkívül hasonló jelenséget írtak le az emberek, bár szó mi szó, régen ezt inkább a sötét erőknek és a természetfelettinek tulajdonsították.

Az alvásparalízis történelmének egyik legrégibb bizonyíték a svájci reneszánsz festő, Henry Fuseli festménye, aki az alvásparalízist úgy ábrázolta, hogy egy démon ül az alvásbénult nő mellkasán, szimbolizálva ezzel a mozdulatlanság és tehetetlenség érzését.

Miért történik ez

Sleep Paralysis Photography
Amikor alszunk, a testünk ki- és belép az úgynevezett REM fázisba. Ilyenkor az agyunk parancsot küld az izmainknak, hogy lazuljanak el, és ne reagáljanak az álmunkban történt eseményekre, máskülönben a testünk összevissza mozogna, amikor álmodunk. Az alvási bénulás akkor következik be, amikor bár felébredünk, az agyunk még nem küldi el az ébredésért felelős jelet a testünknek, ezért az továbbra sem reagál a parancsainknak, nagyjából úgy, mintha még mindig álmodnánk. Pedig már ébren vagyunk.

Sleep Paralysis
A hallucinációkra is létezik magyarázat. Az egyik, hogy az agyunk félelemért és érzelmekért felelős része, ami egyébként nagyon aktív a REM-fázisban, szintén nem kapja meg az “ébredéshez” szükséges jelet, és továbbra is ijesztő árnyékokat vagy hangokat kreál, mintha csak az álmainkban lennénk.

 

 

 

 

 

Az alvási bénulás lehetséges okai

Old Hag Syndrome
Az alvási bénulás egy teljesen egészséges és természetes jelenség. Bárkivel előfordulhat kortól, nemtől és egészségi állapottól függetlenül. A tudósok azonban azonosítottak bizonyos körülményeket, melyek fokozott szerepet jelenthetnek az alvási paralízis kialakulásában:

  • Rossz minőségű alvás. Ez magába foglalja a szabálytalan alvási ciklusokat és az egyáb alvászavarokat, mint például az álmatlanságot, a narkolepsziát és az alvásmegvonást is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az alvási bénulás gyakoribb a három műszakban dolgozó emberek körében.
  • Háton alvás. Meglepő módon a hanyatt fekvés az alvási bénulás egyik legfőbb tényezője. Hason alvó embernél csak kivételes esetekben fordul elő a jelenség.
  • Genetika. Igen, az alvási bénulás örökölhető.
  • Mentális problémák. Az alvási bénulás és a mentális egészség közötti összefüggés még nem teljesen bizonyított, de a statisztikák mégis arra engednek következtetni, hogy a traumában, poszttraumás stressz-zavarban és különféle szorongásokban szenvedők hajlamosabbak az alvási bénulásra.
Hogyan lehet megelőzni

sleep_paralysis_by_Lidya
Tagadhatatlan, hogy az alvási bénulás nagyon kellemetlen és zavaró élmény, de valós veszélyt nem rejt magában, hiszen a fizikailag korlátozott test képes károsodást okozni sem magának, sem a körülöttük lévőknek. Bármilyen kellemetlenül is hangzik, de nem létezik rá gyógymód, az orvosok maximum néhány tanácsot szoktak adni vele kapcsolatban, amivel talán megelőzhető, de erre sincs garancia. Ezek a tanácsok a következők:

  • Próbálj meg minden nap ugyanakkor lefeküdni és felébredni.
  • Lefekvés előtt ne fogyassz koffeint.
  • Került a háton alvást.
  • Ne legyenek elektronikus eszközök a szobádban.

A legfontosabb mégis az, hogy ha meg is történik az alvási bénulás, próbálj nyugodt maradni, és várd ki, amíg az agyad magától felébreszti a tested. A lényeg, hogy nyugodt legyél, és ne ess pánikba!

Te tapasztaltál már magadon alvási bénulást? Milyen élmény volt? Hogyan ébredtél fel belőle? Meséld el nekünk hozzászólásban!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?