Belföld, Hírek

Félmillió alá fékezett itthon az átlagbér

A munkaerőpiaci is megérezte a válságot, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintra mérséklődött augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

 

 

 

2022 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 497 200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 17,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző havi, júliusi adatokhoz képest mindkettő minimálisan visszaesett, akkor a bruttó átlagkereset kereken 500 ezer forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 344 700 forint.

Az év nyolcadik hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 497 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 507 ezer forint volt.

A nettó átlagkereset 330 600 forint volt a kedvezmények nélkül, azokat is figyelembe véve 342 900 forintot ért el.

Az előző év adataihoz képest a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 16,6 százalékkal emelkedett. A reálkereset 0,9 százalékkal emelkedett az augusztusban még 15,6 százalékos infláció mellett.

Az év első nyolc hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 503 600, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 514 400 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 334 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 347 000 forintot tett ki.

A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forint volt, ez 14,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számítva 273 500 forintot tett ki a nettó kereset mediánértéke,

16,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

 

Az erőteljes alapfolyamatoknak és az inflációt lekövetni igyekvő évközi béremeléseknek köszönhetően még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is 3 százalék körüli éves nettó reálbér növekedés lehet 2022-ben – ismertette kommentárjában Horváth András, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Hozzátette, hogy ágazati bontásban átlag feletti volt a bérnövekedés a hónapban a feldolgozóiparban, az építőiparban, a vendéglátásban, a szakmai-műszaki tevekénység alágban, az egészségügyben és a szociális ellátásban, míg átlag alatti volt a bérnövekedés az energiaszektorban, a kereskedelemben, a logisztikában, az ingatlanügyletek területén és a közigazgatásban.

Hasonlóan vélekedett az ING vezető közgazdásza, Virovácz Péter is, aki kiemelte, hogy továbbra is vannak olyan szektorok, ahol jelentős a munkaerőhiány, emiatt a vállalatok a relatíve kedvezőbb kilátások miatt hajlandóak lehetnek további béremelésekkel megoldani a problémát.

Ez már aligha befolyásolja az idei év egészének reálkereset alakulását, az várhatóan ugyanis az év hátralévő részében megfigyelhető lemorzsolódás ellenére is pozitív maradhat. Ezzel szemben jövőre éves átlagban is zsugorodó reálbérrel kalkulálhatunk

– prognosztizálta a szakértő.
forrás: vg.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?