Érdekes

6 dolog, amiket Bill Gates már 1999-ben megjósolt

Facebook, ár-összehasonlító portálok, intelligens reklámozás – mind olyan technológiai fejlesztés, amely ma a mindennapi életünk része. 1999-ben a legtöbben ezeket teljesen sci-finek gondolták, de a Microsoft alapítója, Bill Gates már látta a jövőt. 1999-ben Bill Gates, a Microsoft alapítója kiadta „Business @ the Speed of Thought” című könyvét, amiben különféle tippeket adott az olvasóknak a vállalatirányításhoz és a további termékfejlesztéshez. Csakhogy emellett Bill Gates megeresztett néhány jóslatot is arról, hogy milyen lesz a techvilág a jövőben. Elképesztő módon 20 évvel később Gatesnek szinte mindenben igaza volt.

 

 

 

1. Közösségi média

Bill Gates egyik jóslata 1999-ben a következő volt: „Lesznek privát webhelyek, amelyek lehetővé teszik barátainak és családtagjainak, hogy csevegjenek és eseményeket tervezzenek egymással.” Négy évvel később elindult a három nagy projekt, a Myspace, a LinkedIn és a WordPress. Miután nagyon rövid idő alatt több százezer felhasználót tudtak generálni, a Facebook 2004-ben megnyitotta kapuit a diákok előtt. A következő években a szolgáltatás minden idők legnagyobb közösségimédia-platformjává fejlődött, több milliárd felhasználóval. Sokan követték őket, például a YouTube, az Instagram, a Tumblr és a Snapchat.

2. Okostelefonok

„Az emberek kis kütyüket visznek magukkal, amelyek segítségével bárhonnan kapcsolatban maradhatnak egymással, és elektronikusan intézhetik üzleteiket. Ezeken az eszközökön követhetik majd a híreket, láthatják az általuk lefoglalt járatokat, információkat kaphatnak a pénzügyi piacokról és minden mást megtehetnek majd ezeken az eszközökön” – hangzik Bill Gates következő jóslata. Az okostelefon a 2000-es évek végén felváltotta a klasszikus mobiltelefont. A fő különbség a nagy felbontású érintőképernyők mellett a szabadalmaztatott operációs rendszer volt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy számos alkalmazást telepítsenek. Manapság szinte minden igényre van egy alkalmazás.

3. Ár-összehasonlító portálok

„Automatikus ár-összehasonlító szolgáltatásokat fognak kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy számos forrásból áttekintsék az árakat, így könnyen megtalálhatják a legolcsóbb terméket” – jósolta Bill Gates évekkel ezelőtt. Egy német cég még ugyanabban az évben létrehozta az egyik első ár-összehasonlító portált Németországban. Igaz, akkor még csak az autóbiztosítási díjakat hasonlíthatták össze, de ma számos ilyen portál működik világszerte, szinte mindenféle kategóriában. Az árak összehasonlítása mellett számos portál lehetőséget kínál a felhasználóknak profilok létrehozására a még precízebb keresés érdekében, megismerheti más vásárlók véleményét, és olyan dolgokról is kap infót, mint szállítási idő vagy a fenntarthatóság.

4. Személyre szabott reklámozás

„Az eszközökön intelligens reklámok lesznek. Ismerik az ön vásárlási preferenciáit, és az erre szabott hirdetéseket jelenítenek meg” – írta Bill Gates. Míg a vállalatok a 90-es évek végén szinte csak újságokban hirdethettek, 1997-ben létrejött az első olyan szolgáltató, amely célzott hirdetési felületeket adott el különböző webhelyeken. A számítógép teljesítményének növekedésével, valamint a forgalom megtekintésének és irányításának lehetőségével a vállalatok számos különböző célzási módszert tudtak kifejleszteni annak érdekében, hogy a konkrét hirdetéseket a megfelelő ügyfelekhez juttassák el. Pontos ügyfélprofilok készülnek az optimális megszólítás érdekében a keresési szokásokon és a közösségimédia-tevékenységein keresztül.

5. Online álláskeresés

1999-ben Gates ezt írta: „Az álláskeresők az érdeklődési körük, szükségleteik és speciális készségeik megadásával találhatnak állást az interneten.” A LinkedIn 2003-ban alakult. Ma 500 millió felhasználójával a világ egyik legnagyobb álláshálózata. A felhasználók feltöltik egyéni önéletrajzukat és profiljukat, hogy megfelelő állást találjanak. A szolgáltatás Kína és Oroszország kivételével bárhol igénybe vehető a világon.

6. Okosotthon

„Az otthona folyamatos videós megfigyelése mindennapossá válik, és azonnal tájékoztatni fogja önt, ha valaki meglátogatná a távollétében” – szól a 1999-es jóslat Bill Gatestől. Emellett azt mondta, hogy „olyan személyi asszisztensek fejlesztése folyik, amelyek összekapcsolják és szinkronizálják az összes eszközét, hogy adatot cserélhessenek közöttük”. Nem mondhatjuk, hogy nem szólt előre…
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?