Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

9 ok, hogy minél hűvösebb szobában aludj ezentúl. Megfogadod?

Ha egy forró szobában alszunk, az nemcsak kényelmetlen, de sok előnytől is megfoszt minket, amiket egy hideg szobában való alvás nyújt. Akkor aludhatunk igazán pihentetően, ha a szoba hőmérsékletét kb. 18 fokra állítjuk.  A Bright Side összeválogatott néhányat a számos előny közül, ami biztosan arra ösztönöz majd, hogy kipróbáld, milyen egy hűvösebb szobában aludni.

 

 

 

 

1. Segít, hogy a külsőnk friss és fiatalos maradjon. 

Elősegíti a melatonin, vagyis az alvást irányító hormon termelődését. Egyben antioxidáns is, ami öregedésgátlóként szolgál.

2. Segíthet megelőzni az álmatlanságot.

Kutatások kimutatták, hogy az álmatlanság gyakran összeköttetésben áll a magas testhőmérséklettel. Akik álmatlanságban szenvednek, általában nehezen tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, nehezen tudnak hőt leadni. A hűvösebb hálószoba segíti a test lehűlését. 

3. Csökkenti a stresszt.

A magasabb hőmérséklet következtében a test több stressz hormont, vagyis kortizolt termel. Egy hűvösebb szoba alacsonyan tartja a kortizol szintet, ami jobb minőségű alvást eredményez.

4. Csökkenti néhány betegség kialakulásának esélyét. 

A hűvös szobában való alvás csökkenti egyes anyagcsere betegségek kialakulását, mint például a cukorbetegség. Valamint növeli a növekedési hormon termelődését, ami segít megelőzni a szívbetegségeket, a depressziót és az elhízást. A magasabb melatonin szint az Alzheimer kialakulásának esélyét is csökkenti.

5. Mélyebb és zavartalan alvást eredményez.

A mély alvás közben a testünk elengedhetetlen feladatokat hajt végre, mint például a sejtjavítás, vagy a memória megszilárdítása. Képtelen azonban szabályozni a testhőmérsékletet. A testhő megnövekedése felébreszt minket a mélyalvásból. A hideg szoba ezt azonban megakadályozza.

6. Megakadályozza a gombás fertőzéseket.

Mivel a baktériumok és gombák a meleg és nedves környezetet kedvelik, a hidegben való alvás meggátolja az erdőtűzszerű szaporodásukat. 

 

 

 

 

7. Elősegítheti a férfiak termékenységét.

A magas hőmérséklet kifejezetten rossz hatással van a férfiak termékenységére. A laza alsónemű viselete és a hűvös környezet azonban ideális. Ha kisbabát tervezel, akkor ideje megfontolni a hőmérséklet csökkentését.

8. Segít elkerülni az elhízást.

A hidegebb környezet növeli az anyagcsere működését, amelynek következtében könnyebben távozik a testünkről a zsír. 

9. Csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást. 

Ez éppen úgy működik, mint egy hideg borogatás. Az alacsonyabb hőmérséklet nyugtatóan hat a gyulladt területre, ezzel csökkentve a fájdalmat. Ez magyarázat arra, hogy a sportolók miért szeretnek hidegben aludni.

Te inkább hideg, vagy meleg szobában szeretsz aludni? 

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?