Autó, Érdekes

Miért mutat eltérő sebességet a sebességmérő és a GPS: melyik adat a pontosabb

Sok sofőr rendszeresen használ GPS navigációs rendszert, ami nemcsak az optimális útvonalat mutatja meg a célponthoz, de valós időben képes mérni a sebességet is. Manapság szinte minden okostelefonon elérhetőek ezek a funkciók, míg régen az autóba épített navigációs rendszer a gazdag felszereltség jelképe volt. A sebességmérő és a GPS adatainak összehasonlításakor eltérést figyelhetünk meg a jármű sebességében. Vizsgáljuk meg, miért keletkezik ez a pontatlanság, és melyik adatnak érdemes jobban hinni.

 

 

 

GPS sebességmérés 011

A sebességmérés elve az autó konstrukciós jellemzőitől függ. Régen mechanikus érzékelőket szereltek be erre a célra, amelyek a sebességváltó tengelyének vagy más mechanizmusok fordulatszámát olvasták le. A modern sebességérzékelők elektronikusak, és gyakran összevonják őket az ABS és ESP rendszerekkel. A digitális eszközök bevezetése lehetővé tette a sebességmérő adatainak kiemelkedő pontosságát.

Az érzékelő az objektum fordulatszámát olvassa le, és ezek alapján határozza meg az egész autó sebességét. Bizonyos típusú tuningok torzíthatják ezeket a megjelenített információkat. Például a nem gyári méretű keréktárcsák felszerelése a sebesség helytelen méréséhez vezethet. Ilyen esetben a vezetőnek mindig szem előtt kell tartania ezt a lehetséges hibafaktort.

GPS sebességmérés 010

A navigáció a GPS-adatok alapján határozza meg az objektum sebességét. A kapott adatok pontossága számos tényezőtől függ, például a jel minőségétől, az időjárási körülményektől és a közelben lévő felhasználók számától. Mindazonáltal a modern navigátorok nagyon pontosan képesek meghatározni az objektumok sebességét, még akkor is, ha azok gyorsan haladnak. Honnan eredhet tehát a különbség a különböző eszközök által mutatott értékek között?

Általában a sebességmérő által mutatott sebesség mindig nagyobb, mint amit a GPS jelez, és a különbségnek megvan a maga oka. Például, amikor a sebességmérő 40 km/h-t mutat a navigátor 38 km/h-t mutat, 80 km/h-nál 75 km/h-t láthatunk, 130 km/h-nál pedig a különbség akár 10 km/h is lehet. A különbség tehát számottevő, pláne, hogy szerencsétlen esetben már egy 1km/h-s sebességtúllépésért is bírságot kaphatunk.

sebesség

Tapasztalati úton sikerült megállapítanom, hogy melyik adatnak érdemes jobban hinni. Furcsa, de a GPS navigáció az esetek többségében pontosabban méri a gépjármű sebességét. Ezt a sebességmérő radarok segítségével lehet jól megállapítani, amik a sofőrök számára már távolról is mutatják a gépjármű sebességét: sok város, de még kisebb településeken is találkozhatunk ilyenekkel. A tesztek során kiderült, hogy a navigáció és a sebességmérő radar adatai 1 km/h-nál kisebb eltéréssel egyeznek.

utós segebees

A gépjárművekbe épített sebességmérők egyértelműen túlzott értéket mutatnak a valós sebességhez képest, még a modern autókon is. A legtöbb országban a törvények maximum 5%-os felfelé történő eltérést tesznek lehetővé az autógyártóknak. Ennek az eltérésnek az okait nem tudom pontosan, de lehetséges, hogy valamilyen módon összefüggnek a biztonsággal vagy esetleg a marketinggel.

Ha tehát a gépkocsi sebességmérője a ténylegesnél sebeségnél nagyobb értéket mutat, akkor a sebességmérő adatai alapján az autó hamarabb éri el a 100 km/h sebességet, mint a GPS navigáció adatai alapján. Ennek ellenére én továbbra is az autóba épített sebességmérőre fogok hagyatkozni, mivel a túlzott érték nem okoz problémát a gépjármű normál üzemeltetése során, sőt, hasznos is, hiszen a segítségével megúszhatjuk azokat a bírságokat, amikbe esetleg a GPS navigáció értékeit alapul véve beleszaladnánk.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?