Életmód, Érdekes

15 véletlenszerű tény, ami valóban megdöbbentő

A véletlenszerű tények néha remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy valami olyan új és érdekes információt tanuljunk a világról, amit 5 perccel korábban még el sem tudtunk volna képzelni. Arról nem is beszélve, hogy ezekkel az információkkal bármikor feldobhatunk egy érdekes beszélgetést. Most olyan megdöbbentő és izgalmas tényeket gyűjtöttünk nektek össze, amit nagy valószínűséggel a legtöbb olvasónk eddig nem ismert.

 

 

 

  • Nyál nélkül nem tudjuk élvezni ételek ízét. Csak próbáld meg letörölni a nyelved mondjuk egy papírtörlővel, egészen addig, míg meg nem szárad, majd kóstold meg a kedvenc ételed. Meglepő módon így az ízérzékelőid nem működnek, és az ételnek nem lesz ízük.
  • Az óriás tintahalnak fánk alakú agya van, és a nyelőcső ennek a közepén lévő lyukon fut keresztül. Tehát amikor eszik, az étel szó szerint áthalad az agyában lévő lyukon.

  • A kiesett vagy kiütött fog nagyobb eséllyel menthető meg, ha a balesetet követően azonnal visszahelyezik a helyére, miközben a sérült orvosi segítségre vár – legyen szó gyermek vagy felnőtt fogról. Ha ez nem lehetséges, próbáld meg 5 percen belül tehéntejbe tenni. Ebben az esetben a gyökér sejtjei körülbelül egy órán keresztül maradnak életben.
  • Egyszerű oka van annak, hogy a cipőfűzőnk olyan gyorsan kioldódik, bármilyen szorosan is kötjük meg. Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy a csomóra minden lépésnél meglepően nagy gravitációs erő hat: akár 7 G. Ez azt jelenti, hogy 7-szer nagyobb a normálnál. Összehasonlításképpen: a világ legerősebb hullámvasútja 6,3 G erőt produkál.
  • A mozgó pontokat vagy „férgeket”, amelyeket akkor látsz, ha az eget bámulod, vagy valami nagyon fényes dolgot nézel, a szemen átáramló fehérvérsejtek okozzák. Ez teljesen rendben van, nem jelent rosszat, ha látod őket. Egyébként általában egy másodpercen belül eltűnnek.
  • Bár a „Z” az utolsó betű az angol ábécében, érdekes módon időrendben mégis a „J” volt az utolsó, amelyiket hozzáadták. 1524-ig ez csak egy szleng írásmódja volt az angol “én” (I) szó írásának, és csak később lett két teljesen különböző betű belőle.

  • A szupermarketben vásárolt alma nem friss –általában körülbelül egy éves. Ezeket a gyümölcsöket sokáig hűtőszekrényekben tárolják, mielőtt eljutnának a fogyasztókhoz.

 

 

 

 

  • Lehet, hogy furcsán hangzik, de a tengeri csillagoknak nincs vérük vagy agyuk. Helyette tengervizet használnak. Tehát a tengeri csillag vére valójában szűrt tengervíz.
  • A koraszülöttek majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel balkezesek, mint jobbkezesek.
  • A piócák többszegmensű, 10 gyomorral, 32 aggyal és több száz foggal rendelkező férgek.

  • Körülbelül száz évbe telt el, míg a mosolygás a fényképek kötelező elemévé vált. Egyesek azt mondják, hogy akkoriban az emberek azért voltak ennyire komolyak, mert túl sok időt vett igénybe egy fénykép elkészítése. Mások szerint azonban mindezt fogászati ​​problémák okozták, amelyek akkoriban nagyon gyakoriak voltak.
  • Több száz különböző fóbia létezik. De néhányuk meglehetősen egyedi. Mint a pogonofóbia, ami a szakálltól való félelmet jelenti.
  • A lajhárok a természet leglustább és leglassabb állatai egy nap alatt mindössze 40 métert tudnak megtenni. Azonban meglepő módon elképesztően jó úszók. A sebességük a vízben háromszor jobb, mint a szárazföldön.

  • A polydactyly egy olyan genetikai rendellenesség, ami miatt egy személynek extra ujjai vannak a kezén vagy a lábán. Ha legalább az egyik szülő rendelkezik ezzel a genetikai rendellenességgel, akkor minden gyermeknek 50% az esélye arra, hogy ő is örökölni fogja.

Ismersz még olyan tényeket, amik szerinted nagy meglepetésként érnék az embereket?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?