Hírek, Külföld

Breaking: itt a dátum, kiderült, mikor koronázzák meg III. Károlyt! A trónörökös Vilmosnak is komoly szerepet szánnak – Íme, a részletek!

III. Károly megkoronázására még várni kell, csak jövőre rendezik meg az ünnepélyes eseményt, közölte a Buckingham-palota. A királyi udvar közlése szerint a trónörököst is megkoronázzák.

 

 

 

Ami már most kiderült: a koronázási szertartás nem lesz annyira nagyszabású, mint II. Erzsébet 1953-as, háromórás ünnepi koronázási ceremóniája – írja a The Daily Mail. A lap szerint a 73 éves király maga döntött úgy, hogy szerényebb lesz az esemény, kevesebb, mint egy órás lesz a szertartás. A vendéglistát háromnegyedével csökkentik – ez azt jelenti, hogy várhatóan 2000 meghívott lesz jelen szemben az előző koronázás 8000 meghívottjával –, és a rendkívül szigorú öltözködési szabályokon is enyhítenek majd.

Az új uralkodó fejére hivatalosan a canterburyi érsek által a Westminster-apátságban tartott ősi szertartás keretében kerül majd a korona 2023. május 6-án. A szertartás bizonyos elemei a nagyjából 1000 éves koronázási hagyományokon alapulnak majd ezúttal is.

A koronázás tükrözi majd az uralkodó mai szerepét, a jövőbe tekint, ugyanakkor a régi hagyományokban gyökerezik

– közölte a palota az időpont nyilvánosságra hozatalakor.

A korábbi évszázad koronázásaival ellentétben a trónörökös walesi hercegnek is fontos szerepe lehet, a magyarázat pedig elég egyszerű: a legutóbbi három koronázáson a trónörökösök még mind gyermekkorúak voltak, szemben a most 40 éves Vilmossal.

A koronázási szertartás menetrendje az alábbi:

  • A király elfogadása: A szertartást vezető Canterbury érsek a Westminster-székesegyházban uralkodónak nyilvánítja, a gyülekezet pedig isten óvja Károly királyt! felkiáltással fejezi ki elfogadását
  • Koronázási eskü: A király karddal a kezében leteszi az oltárnál esküjét, megcsókolja a Bibliát az alábbi szavakkal: „Amit korábban megígértem, azt teljesíteni és megtartani fogom. Isten engem úgy segéljen!”
  • A király felkenése: A Canterbury érsek szentelt olajjal keni meg a királyt, aki I. Edward 1300-ban készült trónjára ül. Ezt követően felölti uralkodása ékszereit, így a királyi palástot, veszi az országalmát, a jobb keze negyedik ujjára húzza a koronázási gyűrűt, tartja a jogart és az uralkodói botot.
  • Koronázás: a királyt az érsek ezt követően megkoronázza, az uralkodó pedig visszaül a trónra.
  • Hódolat a királynak: az érsek, a hercegek – köztük valószínűleg a walesi herceg is – és a magas rangú méltóságok hódolnak az uralkodónak, hűséget fogadnak neki.
  • A királyné megkoronázása: hasonló, de egyszerűbb szertartás keretében Camilla fejére is korona kerül.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?