Hírek, Külföld

Befagyasztják az ottawai oltás- és korlátozásellenes tüntetéseken részt vevő személyek és cégek bankszámláit

A rendőrök véget vetettek az ottawai demonstrációknak, összesen 76 járművet vontattak el és 191 embert tartóztattak le.

 

 

Úgy tűnik, véget ért a kanadai oltás- és korlátozásellenes tüntetések sorozata, amelyet még február elején kamionosok indítottak el. Eleinte a teherautósofőrök kötelező oltása miatt vonultak utcára a tiltakozók, aztán egyre több a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő is csatlakozott hozzájuk, akik azt akarják elérni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. A kamionosok konvoja teljesen megbénította Ottawát, majd a Detroit és Windsor közötti Ambassador hídon is blokkolták a forgalmat, ami hatalmas veszteséget okozott a térség gazdasági szereplőinek amerikai és kanadai részről is. A hídblokádot végül egy hét után sikerült megszüntetniük a hatóságoknak, hétvégén pedig az ottawai utcai tüntetéseket is berekesztették. A szombati demonstráción paprikaspray-vel és kábító gránáttal oszlatták el a tömeget – számolt be róla a Reuters.

A rendőrség közlése szerint összesen 76 járművet vontattak el és 191 embert tartóztattak le, akiket 389 különböző bűncselekménnyel gyanúsítanak, például a rendőrség akadályozásával, bírósági végzés megsértésével, garázdasággal, engedély nélküli fegyvertartással és rendőrtiszt bántalmazásával.

A tüntetés résztvevői viszont pénzügyi szankciókkal is számolhatnak. Mivel Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felhatalmazást adott a hatóságoknak különböző szükséghelyzeti intézkedésekre a tüntetések leállításának érdekében, ez lehetővé teszi, hogy a gyanúsítottak bankszámláit befagyasszák.

Eddig 206 személy és vállalat számláját zárolták, egy péntintézet pedig letiltott egy 3,8 millió kanadai dollárral rendelkező „fizetésfeldolgozó” számlát is.

A parlamentben még vitáznak arról, hogy szükség van-e még a szükséghelyzetben alkalmazható jogosítványok fenntartására. A rendkívüli készenléti miniszter szerint már nem sokáig lesznek ezek érvényben, azt ígérte, csak addig fogják alkalmazni, amíg mindent elrendeznek.

A kormány azokról a vállalatokat, gyárakat is igyekeznek kárpótolni, amelyeknek jelentős pénzügyi veszteségeket okoztak a tiltakozó akciók. Összesen maximum 20 millió dolláros alapot hozhatnak létre erre a célra, amelyet csak olyan nem halasztható működési költségekre használhatnak majd fel a cégek, amelyeket más szövetségi programok nem fedeznek. Tisztviselők szerint a kisvállalkozások akár 10 ezer dollár vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek – írja a CNN.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?