Életmód, Érdekes

10 mondat, ami segíthet neked, ha a gyermeked nem hallgat rád

Az emberi természetből fakad, hogy gyakran ellenkezünk azzal a viselkedéssel, amit mások próbálnak ránk kényszeríteni. Ez alól természetesen a gyerekek sem kivételek. Ennek ellenére, ha tapasztalt szülők vagyunk, akkor tudjuk, hogyan kell a megfelelő szavak segítségével motiválni és befolyásolni a gyermekünket, hogy a negatív viselkedését pozitív irányba tereljük. Megismertünk néhány olyan trükköt és mondatot, amik segítségével befolyásolhatjuk és megváltoztathatjuk a gyermekek nem kívánt viselkedését.

 

 

 

10 Ha a gyermek nem hajlandó enni, vagy soha nem fejezi be a tányérját

  •  Milyen ügyesen eszel!

A legjobb, ha bátorítod a gyermeked minden alkalommal, amikor eszik valamit. Mondd el neki, hogy mennyire büszke vagy rá azért, amit eszik, és ne mondd neki azt, hogy válogatós – ez a kifejezés nem fogja bátorítani a gyermeket pozitív irányba.

9 Ha gyermeked nem akar rendet rakni és kitakarítani a szobájában

  •  Egyedül akarod csinálni, vagy segítsek neked?

Teljesen normális, hogy emiatt idegessé vagy ingerültté válsz, de mondd azt, hogy „Azonnal rendet rakj a szobádban! Ezt már 10-szer elmondtam!” – ez nem fog segíteni és nem motiválja a gyermeket. Jobb, ha ráhagyod a választást, és nem ragaszkodsz túlságosan.

8 Amikor sietni kell valahová, de a gyermeknek nincs kedve készülni

  • – Most akarsz indulni, vagy 10 perc múlva?

Néha a kicsik “elkényeztetett gyerekek”, és gyakran elkésünk miattuk. Sajnos nincs mit tenni, ha nem akarnak felöltözni, vagy nem akarnak elindulni a legjobb barátjuk házából. Több tucatszor mondod neki, hogy siessen, és végül felrobbansz a dühtől. Mindannyian átmentünk már ezen, de a legjobb, ha inkább megnyugszol és szépen kéred őt.


7 Ha gyermeked nem akar hallgatni rád

  •  A viselkedésedből úgy látom, hogy túl fáradt vagy ahhoz, hogy ma kimenj játszani.

A gyerekek viselkedése sokat elárul arról, hogy mit is akarnak valójában, de arról is, hogyan érzik magukat. Talán nem fejezik ki őszintén, hogy unatkoznak vagy fáradtak. De a sírás, a nem hallgatás vagy akár a játékok dobálása tipikus viselkedés, amely felfedi a hangulatukat. Magyarázd el a gyermekednek, hogy a hozzáállása miatt érzed a szorongását, vagy bármilyen más, a testbeszéden alapuló érzését.

6 Ha gyermek szeretne még egy játékot, de nincs elég pénz

  • – Tegyük fel ezt a játékot a születésnapi listádra, jó?

A kis angyal meg lát még egy játékot a boltban, és azonnal akarja, de a költségvetés ezt nem mindig engedi. Ne mondd azt, hogy: „Nem! Nem kapod meg!”. Ez még egy felnőttnek is fájna.

5 Ha gyermek mindig koszos tányérokat hagy az asztalon

  • – Be tudod tenni a mosogatóba, ha piszkos?

Előfordul, hogy a gyerekek esznek valamit, majd gyorsan elszaladnak a szobájukba játszani, így te neked kell feltakarítanod a rendetlenségüket. Ne használj olyan szavakat, mint „hagyd abba”, „mindig ezt csinálod” vagy „ne hagyd ott heverni azt a *** tányért”. Jobb,  ha pozitív megfogalmazát használsz.

4 Ha a gyermeked végre megteszi, amit kértél tőle

  • – Köszönöm, hogy megcsináltad. Nagyon kedves fiú vagy.

Mindig ingerültté válunk, ha egy gyerek nem hallgat ránk; de ha végül megteszi, amit kértél tőle, ne hagyd figyelmen kívül a pozitív viselkedését. Ez arra fogja motiválni őt, hogy a jövőben sokkal többször hallgasson rád.

 

 

 

 

3 Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked ne csináljon valamit

  • – Segítenél nekem elolvasni ezt a könyvet (vagy valami mást csinálni) ott?

Ha ismét rajtakapod a gyermeked, miközben veszélyesen játszik vagy közvetlenül az utadban van, miközben dolgozni próbálsz, ne tiltsd meg neki az adott dolgot. Ehelyett inkább irányítsd át a gyermek figyelmét egy másik tevékenységre, amely érdekelheti őt.

2 Ha azt szeretnéd, hogy a gyermek önbecsülése növekedjen

  • – Istenem! Ezt teljesen egyedül csináltad, mint egy felnőtt!

Kisgyermeke önbecsülésének növelése érdekében bátorítsa őket, amikor pozitív viselkedést és függetlenséget produkál. Fontos, hogy jól reagáljunk, ez ugyanis egyre több jó dologra sarkallhatja a gyereket.

1 Mindig mutasd ki gyermeked iránti szeretetedet, még akkor is, ha nem hallgat rád

  • – Tudd, hogy nagyon szeretlek, még akkor is, amikor…

Ha a gyermeked valami hülyeséget csinál, vagy úgy viselkedik, ahogy nem szeretnéd, akkor a “nem kapsz ölelést vagy puszit” válasz nem oldja meg a helyzetet, és a gyermeken sem segít. Ettől még nem fog rád hallgatni. Ülj le inkább, helyezd magad elérhető közelségbe, és mondd el neki, hogy mennyire szereted.

Vannak saját trükkjeid, amiket folyamatosan alkalmazol a gyermeknevelésben? Meséld el nekünk hozzászólásban!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?