Érdekes

7 km hosszú óriásvonatok a nagyvilágból – mit lehet tudni róluk?

Képzeld el, hogy egy vasúti átjárónál állsz és egy óriási vonat tűnik fel a szemed előtt, aminek nem látszik a vége. Mondjuk egy olyan, ami 660 vagonból áll, és ami 7,5 km hosszú. Meddig kéne várnod a szabad jelzésre? Legalább fél órát! A világ leghosszabb vonata ugyanis éppen ilyen hosszú. Kíváncsiak voltunk rá, hogy amíg nálunk a 30-40 vagonból álló tehervonatok is már egészen hosszúnak számítanak, addig egyes országokban hogy lehet az, hogy több mint 7 kilométeres vonatok közlekednek. Kiderült, hogy a világ négy országában – Kanadában, Brazíliában, Dél-Afrikában és Ausztráliában közlekednek ilyen rekordhosszú vonatok.

 

 

 

Ausztrália
Hosszú vonatok 15
A világ leghosszabb személyvonata – a “Gan” Ausztráliában

Ausztrália hosszú évek óta tartja a vonathossz rekordot. Például egy BHP ércvonat 682 vagonból áll. Egy ilyen vonat hossza 7,3 km. Teherbírása 82.000 tonna. Hogy egyértelmű legyen, ez sok vagy kevés: egy ilyen vonat által szállított érc tömege megegyezik 24 Eiffel-torony tömegével.

Ami a személyvonatok hosszát illeti, abban szintén Ausztrália a csúcstartó. A Gan személyvonat 44 kocsiból áll és 1,3 km hosszú. Az Adelaide – Darwin útvonalon közlekedik, és az út három napig tart.


Kanada
Hosszú vonatok 16
Kétszintes konténervonat Kanadában

A Kanadai Nemzeti Vasutak kétszintes konténervonatokat használnak áruszállításra. Az ömlesztett árut szállító vonatok átlagos hossza 3km, a más típusú rakományt szállító vonatok hossza pedig a 3,7 vagy a 4,2 kilométert is elérheti.

Dél-Afrika
Hosszú vonatok 17
Óriásvonat Dél-Afrikában, amit 5 elektromos mozdony húz

Dél-Afrikában 3,2 km hosszú vonatokat használnak, főként ércszállításra. A vonatok átlagosan 342 kocsiból állnak, amelyeket 5 elektromos mozdony húz. A szerelvény közepén 2 extra mozdony is található. A vonat által megtett útvonal hossza 841 km.

 

 

 

 

Brazília
Hosszú vonatok 18
Ércet pakolnak egy óriásvonatra Brazíliában

Brazíliában szintén extra hosszú vonatokat használnak fa és vasérc szállításra. Egy ilyen vonat átlagos hossza 3,2 km és a 330 vagonból álló szerelvénynek körülbelül 900 kilométert kell megtennie.

Mi a helyzet más országokkal és Magyarországgal?

A listán nem szerepelt Kína, mert ott a leghosszabb vonatok “csak” 220 kocsiból állnak, illetve az Egyesült Államok sem, ahol törvényileg van 180 vagonosra korlátozva a szerelvények hossza. Ami Magyarországot illeti, a válasz eléggé kézenfekvő: ahogy más kisebb országokban, úgy Magyarországon is elképzelhetetlen lenne egy ilyen hosszú szerelvény, mivel a városok és települések túl közel vannak egymáshoz, így egy 7 kilométer hosszú vonat esetenként akár 2-3 városba is belenyúlna egyszerre.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?