Érdekes

16 érdekes tény a testedről, amit eddig valószínűleg nem tudtál.

Könnyű megfeledkezni a testünkről, ha jól érezzük magunkat, azonban egy betegség vagy sérülés könnyen tönkreteheti a napunkat. Még egy olyan kicsi is, mint egy papírvágás elég kellemetlenséget okozhat ahhoz, hogy a mindennapi rutinunkat megborítsa. A legjobb módja annak, hogy megérthessük testünket és gondoskodhassunk róla, ha tanulunk róla. Íme, néhány érdekes tény az emberi testről, amivel még nem találkozhattál.

 

 

 

# 1 A lábunk öregedés során is növekedhet
Évekig tartó igénybevétel után az ínszalagok gyengülhetnek. Ez a lábboltozat süllyedéséhez vezethet, ami azt jelenti, hogy a lábak szélesebbek és hosszabbak lesznek. Ez persze nem mindenkit érint feltétlenül, azonban azok, akik túlsúlyosak vagy diabétesszel küzdenek nagyobb eséllyel számolhatnak vele. Ha megtörténik, akár egy-két cipőméretet is növekedhetünk.

# 2 Vasszög
A testben egy 3 cm-es szöghöz elegendő mennyiségű vas található.

# 3 Növekedés
Míg a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a pubertás kor befejeztével már nem növekszik tovább, az téved. Valójában van néhány testrész, amelyek változatlanul növekedhetnek az idősödés folyamatában. Ilyenek a láb, az orr, az áll és a fülek.

# 4 A légibetegséget a belső szervek elmozdulása okozza
Amikor egy hullámvasút elérkezik a legmagasabb pontra, ott megáll egy kicsit, fokozva a feszültséget, majd zuhanásba kezd, a biztonsági öv ugyan egy helyben tart, azonban a belső szerveid, mint a gyomrod és a beleid kisebb mozgásba kezdenek a nagy sebesség miatt. Ugyan nincs olyan sebesség, amely károsítani tudná a belszerveket, hiszen minden visszaáll a normál helyére, az idegrendszered mégis úgy közvetíti az agynak ezt az érzést, mintha a gyomrod a torkodba ugrott volna.

# 5 Zene és szívdobbanás
Érezted már, hogy egy lassú dal hatására te is lenyugodtál vagy egy pergősebbre felfokozódtál? Nos, ez azért van, mert a szívdobbanás igyekszik követni a zene rezgését, amit hallgatunk.

# 6 A szív elektromos rendszere
Minden szívnek megvan a maga elektromos vezérlése, így mindaddig, amíg oxigénhez jut, folytatni fogja a munkáját, még akkor is, ha eltávolítják a testből.

# 7 Nők rosszabbul viselik a hideget, mint a férfiak
A szebbik nem testzsír százaléka nagyobb, így több meleget képes raktározni a belszervek számára, azokat melegen tartva. Ha viszont a végtagok hideget érzékelnek, az kihat a test többi pontjára is. A kutatások azt bizonyítják, hogy a nők hidegtűrése alacsonyabb, mint a férfiaké. Ez a férfiak nagyobb izomtömegével is magyarázható. Ha ugyannak a hideg hőmérsékletnek vannak kitéve, a nők ujjaiban a vérerek jobban összehúzódnak, mint a férfiakéban, ezért gyorsabban el is fehérednek.

# 8 Nyelv lenyomat
Jól tudjuk, hogy minden embernek egyedi ujjlenyomata van. Ez rendőrségi nyilvántartásokban, nyomozási projekteknél, esetleg egyes okostelefonoknál nagyon hasznos tud lenni. Azonban azt is tudtad, hogy van még egy olyan testrészünk, ami hasonló funkcióval rendelkezik?

# 9 Az idős szag valóban létezik
Ugyanakkor van olyan is, hogy középkorú szag és fiatal szag. Kutatások is bizonyítják, hogy az idősebb embereknek valóban kevésbé kellemes és intenzívebb szaguk van, mint a közép- vagy a fiatalkorúaknak.

# 10 Energia
A szívünk napi szinten annyi energiát termel, amely elegendő lenne ahhoz, hogy egy kamionnal 20 km-t megtegyünk.

# 11 Az érzékeink nem szeretik a szobahőmérsékletű kávét
A hőmérséklet nagyban befolyásolja az ízeket. Belgiumi kutatók azt találták, hogy bizonyos ízérző receptorok szobahőmérsékletű vagy afölötti élelmiszerek esetén a legérzékenyebbek. Tehát a forró kávé kevésbé tűnhet keserűnek, mivel a keserű ízt érzékelő ízlelőbimbók nem olyan érzékenyek, amikor a kávé forró. A szagok is befolyásolják az ízeket, így még legkeserűbb forró kávé is finom ízű lehet, kellemes illata miatt. A szobahőmérsékletű kávé nem ugyanolyan illatú.# 12 Izzadság
Az izzadság szagtalan. A testszag a bőrön található baktériumokkal való keveredéséből adódik.

# 13 Éjszaka leginkább csak pisilni lehet
A bélrendszer kifinomult idegei működése, amely a bélösszehúzódásokat irányítja, kapcsolatban van a belső óránkkal, amely felébreszt minket reggelente és amely sötétedéskor elálmosít. Ennél fogva a legtöbb embernek nincs szüksége arra, hogy nagy dolgát éjszaka közepén végezze.

Azonban a húgyhólyag csak egy bizonyos térfogatra képes kitágulni. Normál körülmények között 6-8 órát képesek vagyunk aludni, anélkül, hogy ki kellene mennünk a mosdóba, de bizonyos egészségügyi állapotok vagy a lefekvés előtti túl sok folyadék fogyasztása képes az éjszaka közepén felébreszteni a testet, hogy ideje üríteni.

# 14 Megapixelek
Természetesen nem sok értelme van egy elektronikai eszköz tudását összemérni az emberi szem képességével, de akkor is lenyűgöző, hogy, míg egy telefonnak nagyjából 12 megapixeles a kamerája, addig a szemünk 126-os.

# 15 Szívverés

Mivel a nők szíve kisebb, mint a férfiaké, ezért gyorsabban ver, még alvás közben is.

# 16 Köldök
Kétféle köldök típus van, a befelé és a kifelé forduló köldök. Bár az utóbbi higiéniai szempontból jobb, azt mutatták ki, hogy az előbbieket vonzóbbnak tartják!

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?