Belföld, Hírek

Elkezdődött a népszámlálás, bírságot kaphat, aki nem vesz részt a kitöltésben

Október 16-áig lehet az interneten kitölteni a kérdőíveket, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat.

 

 

 

Ma kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező; a kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni, ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív.

A tízévente esedékes népszámlálás – amelyet tavaly a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak erre az évre – pillanatképet ad az országról, bemutatja milyenek a magyarok, például hogy milyen viszonyok között élnek, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk.

A válaszadás azért különösen fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és most először energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, Vukovich Gabriella.

Az idei lesz az utolsó hagyományos népszámlálás, amelyen még a lakosság együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

A felkérőleveleket már kézbesítették a háztartásoknak, ezekben található az a 12 jegyű kód, amelynek segítségével be lehet lépni az online felületre. Ha valakinek nem érkezik meg ez a levél vagy elveszíti, akkor az ügyfélkapun keresztül is tud belépési kódot igényelni. A www.nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek.

A válaszadás egy 2-3 tagú háztartás esetében körülbelül fél órát vesz igénybe.

A népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként egy személyi kérdőívet kell kitölteni.

Az online kitöltés lehetőségével nem élő háztartásokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, rájuk szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, egyedi sorszámmal ellátott igazolványt viselnek, és tableten rögzítik a válaszokat.

Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Európai uniós jogszabály rögzíti, milyen adatokat kell gyűjteni a népszámláláskor, de ezen felül minden országban vannak speciális témák. Magyarországon ilyenek például az egészségi állapotra és a munkába járáshoz használt közlekedési eszközökre vonatkozó kérdések.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás.

A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozatot írnak alá, akik vállalják, hogy az információkat bizalmasan kezelik, azokat másnak nem adják át, valamint a kérdőívekről másolatot, fotót, feljegyzést nem készítenek, beszélgetést semmilyen eszközzel nem rögzítenek.

A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Ha ezt megtagadja valaki az súlyos következményekkel járhat: közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke akár 200 ezer forintra is rúghat.
forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?