Életmód, Érdekes

13 ember megosztotta a földrajz területén tett felfedezéseiket, amik felforgatják a világról alkotott képedet

Emlékezz csak vissza a földrajz órákra. Valószínűleg te is szerettél új és érdekes dolgokat tanulni a világról, még akkor is, ha az iskolai tananyag helyenként száraz vagy kissé unalmas volt. Jó, ha tudod azonban, hogy bármennyire is figyeltél ezeken az órákon, ettől még nem tudsz mindent a bolygónkról, már csak azért sem, mert folyamatosan fedeznek fel új és érdekes dolgokat vele kapcsolatban. Most nem földrajzkönyveket lapozgattunk, hanem olyan internetezők bejegyzéseit olvasgattuk, akik érdekes dologra lettek figyelmesek a világunkkal kapcsolatban. Ezekből mi is sokat tanulhatunk.

 

 

 

1 Egy alma felszínén élünk. A földkéreg vastagsága az egész bolygóhoz viszonyítva arányos az alma héjának vastagságához az egész almához képest.
Föld egy alma
2 14 hegy van, amiknek a magassága meghaladja a 8000 métert. Ezek mind Ázsiában találhatók.
Legmagasabb hegyek
3 A világ lakosságának 60%-a Ázsiában él.
Világ lakossága


4 Kanadában több tó található, mint a világ összes országában együttvéve.
Kanada tavak
5 A Hold tökéletesen elférne Ausztráliában.

Hold és Ausztrália

A Hold átmérője kisebb, mint Ausztrália hossza keletről nyugatra.

6 Az Antarktisz a világ legnagyobb sivataga, mivel olyan kevés csapadék esik.
Antarktisz sivatag
7 Ausztrália az egyetlen kontinens, ahol nincsenek aktív vulkánok.

Ausztrália vulkánok

8 Írországban az északi szélesség 53. fokán pálmafák nőnek, míg Kanadában szinte ugyanazon a szélességi fokon jegesmedvék élnek.

Pálmafák és jegesmedvék

Botanikai szempontból valójában ezek nem pálmafák, bár nagyon hasonlítanak rájuk. Ezeket a fákat Cordyline australis-nak hívják, és Új-Zélandról hozták be őket az 1800-as években.

9 A térképen “egymás mellett” lévő Új-Zéland és Ausztrália közötti távolság valójában nagyjából megegyezik a Hollandia és Líbia közti távolsággal.
Országok távolsága

 

 

 

 

 

10 Annak ellenére, hogy Japán Ausztrália területének körülbelül 4,9%-a, Japán lakossága csaknem ötszöröse Ausztráliának.

Ausztrália és japán lakossága

Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy az ausztrál lakosság nagy része a tengerparti területeken él, mivel csak ezek a területek alkalmasak a kényelmes életre.

11 Ha Reykjavikból (Izland) egy hajóval elindulnál délre, az első sziget vagy föld, amivel találkoznál, az Antarktisz lenne.

Izland és antarktisz

12 A jégkorszak még tart.

Jégkorszak

A Föld történelmének 4,5 milliárd évében mindössze 4 jégkorszak volt, melyek közül az utolsó még mindig tart, ebben élünk. A Föld éghajlata folyamatosan váltakozik a jeges és üvegházhatású időszakok között, amikor a bolygón egyáltalán nincsenek gleccserek. A jégkorszak az az időszak, amikor egész évben hatalmas jégsapkák borítják a bolygó mindkét pólusát. Most a legutolsó jégkorszak végén járunk, ezt az időszakot interglaciális időszaknak nevezik – vagyis amikor a bolygón időszakos meleg és hideg évszakok váltják egymást.

13 Izland (Iceland) – zöld, Grönland (Greenland) – jeges.

Izland és Grönland

A legenda szerint a félrevezető neveket még a vikingek adták ezeknek a szigeteknek, hogy összezavarják vele az ide érkező európaiakat.

Ismersz hasonlóan érdekes tényeket a bolygónkról?

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?