Érdekes

Ez az önjáró robot olyan apró, hogy egy hangya is felbukik benne

Külső beavatkozás nélkül is képes sétálgatni, pedig egy hajszálon is alig vennénk észre.

 

 

 

Bár egyelőre messze vagyunk még a Vasember filmekben látott nanobot-technológiától, a parányi gépek fejlesztésével egyre több kutatócsoport foglalkozik, hiszen számos helyen tudnánk hasznosítani az ilyen masinákat, különös tekintettel az orvostudományra, ahol a rákos sejtek kezelésétől a vakcinák megfelelő helyre juttatásáig megannyi területen vetnék be a parányi jószágokat.

A legújabb áttörést a Cornell Egyetem kutatócsoportja érte el, akiknek „antbot” névre keresztelt gépe külső beavatkozás nélkül is képes közlekedni. A hangyabot valójában egy igazi hangya mellett is eltörpül: aprócska lábait egy nyomtatott áramkör vezérli, az energiát pedig fotovoltaikus cellák (napelem) biztosítják.

Bár a szó legszorosabb értelmében nevezhetjük önjárónak, hiszen külső beavatkozás nélkül közlekedik, nem elég okos ahhoz, hogy bármilyen külső parancsot feldolgozzon.

Persze a fejlődésre bőven van még lehetőség, a központi chip ugyanis 180 nanométeres csíkszélességgel készült, miközben a TSMC már 4 nanométeres gyártástechológiával készíti a Samsung telefonokba szánt processzorokat. A gyártástechnológia fejlesztésével tehát a robot méretének további csökkentése helyett/mellett annak összetettségét is lehetne növelni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?