Életmód, Érdekes

15+ tény az amish életmódról, ami sok ember számára komoly kihívás lenne

Az amishok olyan emberek, akik bár a huszonegyedik században élnek, mégsem használnak áramot vagy közösségi médiát. A mai napig lóháton közlekednek, annak ellenére, hogy egyébként ők is járnak szupermarketbe, sőt, sokszor az interneten keresztül hirdetik a közösségükbe szervezett túrákat. Megtudtunk néhány érdekes dolgot az amishok életéről és arról, hogyan férnek meg egymás mellett az 1700-as évek hagyományai a modern technikával.

 

 

 

amish tények 017
  • Az amishok zárt közösségét híres fényképek örökítették meg, amiken régimódi ruhába öltözött emberek lovaskocsikáznak az amerikai utakon a modern autók mellett. Köztudott, hogy az amishok nem használják a technológiát. Nagyon szigorú szabályok szerint élnek, elszigetelve magukat a világ többi részétől. A kétkezi munkát részesítik előnyben, és családjaikban átlagosan 6 gyermek van. Több mint 300.000 amish él napjainkban, és a legtöbbjük Kanadában és az Egyesült Államokban él. Szabályaik és hagyományaik azonban csoportonként eltérnek.
amish tények 016
  • Az amishoknak nincs autójuk. De utasok lehetnek – például autóban, buszon, vonaton, vagy a szomszédok autójában, akik el akarják őket vinni valahova. Ez nem sérti a hagyományokat, és lehetővé teszi számukra, hogy olyan helyekre is eljussanak, ahová másképp nem tudnának. Emellett az amishok a közösségükön kívüli embereket is felbérelhetnek a szállításra. Repülőgépet azonban nem használnak, mert azt túl modernnek tartják.
  • Az amisok nem használnak kerékpárt. De van egy közlekedés eszközük, ami valahol a roller és a kerékpár között van, és ez nagyon népszerű. Ezek a roller-kerékpárok valószínűleg a második legnépszerűbb közlekedési eszközök a lovaskocsik után. Nagyon sok fiatal jár iskolába ezekkel, és tulajdonképpen amish robogóknak hívják őket. Van egy speciális amish tulajdonú cég, amely ezeket a közlekedési eszközöket gyártja.
amish kerekpar

 

 

 

 

 

 

  • Ami az elektromosságot illeti, ami az amishok számára tabunak számít, az a világtól való elkülönülésük egyik leglátványosabb szimbóluma. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem használhatják a rádiót, a tévét vagy más készülékeket sem. Ám a hagyományaik és a valóság némileg ellentmondásban vannak egymással: az elektromosságot tiltják, de külső generátorokat például használnak.
  • Emellett egyes amish csoportokban pneumatikus motorokat használnak a mosó- és varrógépekhez. A hűtőszekrények, tűzhelyek, vízmelegítők és lámpák mind palackozott gázzal működnek.
  • Az amish étrendre vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok. Így például nyugodtan látogathatják a Burger Kinget. Gyakran meglepődik a többi vendég, amikor a parkolóban ott parkolnak a lovaikkal.
  • Az esküvőkön az amishok zellert tesznek vázákba. Ez a növény a közösségük szimbóluma. Emellett ezt a zellert, amit ők maguk termesztenek, nemcsak elfogyasztják, de például a ház díszítésére is használják.
vladimir kudinov OT5nbP2m24I unsplash
  • Rumspringa az amish életnek az az időszaka, amely a tinédzserkorban kezdődik, és egy nagyon fontos döntéssel ér véget: a közösségben maradni vagy elhagyni azt. Ebben az időszakban a fiatalok olyan életet élhetnek, amilyet csak akarnak, oda mehetnek, ahová csak akarnak, és sok olyan dolgot is megtehetnek, ami a közösségen belül tilos. Erről az életszakaszról van egy 2002-es dokumentumfilm, az Ördög játszótere. Emellett van néhány valóságshow is, amely megmutatja, hogy mi történik, amikor az amish gyerekek kiszabadulnak a nagyvárosokba.
  • Ha a Rumspringa alatt egy amish fiatal olyan életmódot folytat, amely sérti a közösség szabályait, az nem jelenti azt, hogy nem térhet vissza. Ha valaki úgy dönt, hogy visszatér, majd újra elhagyja a közösséget, akkor a többi amish ember elkerüli őt. Ha a Rumspringa után egy amish személy a technológia és az elektromosság világában marad, akkor lehet, hogy még a hozzá legközelebb álló családtagok is megszakítják vele a kapcsolatot. Igazából az adott közösség szabályaitól függ, hogy a szüleinek abba kell-e hagyniuk vele a kapcsolattartást vagy sem.
amish tények 014
  • Az amisok mintegy 90 %-a a Rumspringa után visszatér a közösségbe, és csatlakozik az egyházhoz. A többiek rendes, modern életet kezdenek. Kate Stoltz például a Breaking Amish című sorozat egyik sztárja volt, és a sorozat után elhagyta a közösséget. Ma Kate modell, tervező és tévésztár, aki New Yorkban él.
amish tények 013
  • A tudósok megállapították, hogy az amish közösség számos tagja lassabban öregszik, mint az átlagemberek, így egy genetikai mutáció miatt körülbelül 10 évvel tovább élnek.
  • A babáknak, amelyekkel az amish gyerekek játszhatnak, nincsenek arcvonásaik. Minden olyan baba, aminek szeme, füle vagy szája van, az tilos. Ez a babona abból ered, hogy „Isten szemében mindenki egyforma”. Az arcvonások hiánya összhangban van a Biblia faragott képmások elleni parancsolatával.
amish tények 012
  • A legtöbb amish Pennsylvania államban él. Jelenleg több mint 200 amishok által épített fedett híd van az Egyesült Államokban, de az 1800-as években ezek száma az 1500-at is elérte. Lancaster megye különösen híres ezekről a hidakról – 29 van belőlük, és az amish közösségen kívüliek számára külön túrákat szerveznek ide.
  • Az amisok azért építettek fedett hidakat, mert körülbelül 2 évszázaddal ezelőtt a fa meglehetősen olcsó volt, és ezt használták az építkezésekhez. Az építési folyamat viszont elég drága volt, ezért tetőket építettek, hogy megvédjék a hidakat az esőtől és ezáltal meghosszabbítsák az élettartamukat.
amish tények 011
  • Egyes közösségek igyekeznek a turisták számára is vonzóvá tenni a kultúrájukat. Sokan online szuvenírboltokat vezetnek, míg mások lovaskocsikázásra viszik a turistákat. Ha úgy tartja kedved, ma már akár egy amish házban is megszállhatsz.
  • Az Ordnung, vagyis az amishok szabályrendszere, tiltja az ékszereket. Ezért nem viselnek még jegygyűrűt sem.
  • Az amish nők nem vágatják le a hajukat. Ehelyett rendszeresen kontyba kötik és főkötőt viselnek, mert a haj nem lehet a büszkeség forrása.
amish tények 010

Mit gondolsz, fel tudnád adni a modern technika kínálta kényelmes dolgokat, hogy úgy élj, mint az amishok? Meséld el nekünk hozzászólásban!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?