Belföld, Hírek

Döntött a kormány: eltörölték az őszi szünetet, de hosszabb lesz a téli

Amint arról a Blikk is beszámolt a tegnapi kormányülést követően ma a Kormányinfón jelentik be Gulyás Gergelyék a legfrissebb döntéseket, amelyek az energiaválsággal kapcsolatosak.

 

 

 

Bár Orbán Viktor miniszterelnök szerdán közzétette a döntések egy részét, a mai Kormányinfón minden bizonnyal részletesebb információk hangzanak majd el.

„A kormány reggel óta az energiaárak kérdésével foglalkozott. Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak. Brüsszelben azt ígérték, a szankciók véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Uniónak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért. Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról, s mindenkit kérünk, mondja el a véleményét, mert csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének” – írja korábbi posztjában a kormányfő.

A mai Kormányinfón azonban ennél részletesebb bejelentésekkel jelentkezett Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő, valamint Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

– A tegnapi ülésen a kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról. Mindenki látja, hogy Európa ma nagyon nehéz helyzetben van. Ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, a családok és cégek a szankciós energiaárakat kénytelenek fizetni, gyakran négyszeres-ötszörös árat, mint korábban. Európában a magyar kormány adja a legnagyobb támogatást. Amikor a szankciókról vita folyt, Brüsszel különböző ígéreteket fogalmazott meg, többek közt, hogy a háború jobban fog fájni Oroszországnak, mint a szankciókat bevezetőknek és közelebb hozza a háború végét is. Ennek épp az ellenkezője igaz. Ma mi pénzeljük Oroszországot, rendkívüli haszna van, nagyobb, mint az elmúlt 30 évben bármikor. Ezért van szükség arra, hogy az elitek helyett az emberek is elmondhassák a véleményüket – kezdte Gulyás Gergely. – A következő napokban részletesen is bemutatjuk majd a konzultáció kérdéseit. A helyzet az, hogy egyre több európai országban is felüti a fejét ez a vita.”

A spórolás miatt a téli szünet is hosszabb lesz: december 22. és január 8. között lesznek távol az iskolások a tanítástól. Igaz, őszi szünet emiatt egyáltalán nem lesz. Merthogy hivatalosan nem is létezik központilag kiadandó őszi szünet. Mivel október 31. és november 1. a Halottak Napja miatt hosszú hétvégében munkaszüneti nap, azon a héten a maradék három napot az iskolák saját hatáskörükben adhatják ki, de központi direktíva erre nincs.

„Az önkormányzatokra is nagy terheket ró a megemelkedett rezsi, minden téren szükség lesz spórolásra. Leülünk a nagyobb önkormányzatokkal egyeztetni és a kisebbek számára is próbálunk megoldást találni a túlélésre. Ha mindent megtesznek az önkormányzatok, sokuk akkor is támogatásra szorul majd, hogy túléljék majd az előttünk álló nagyon nehéz évet.”

A miniszter elmondta, hogy nincs letiltva semmilyen kifizetés. Nincs likviditási problémája az országnak, mindent megteszünk, hogy a költségvetési hiányt 4,9 százalékon tudjuk tartani. A magyar gazdaság egyelőre jól teljesít, a munkanélküliség sem növekszik. Nincs tehát kifizetési stop, csak minden kifizetésre a pénzügyminisztérium engedélyére van szükség.

Gulyás Gergely szerint nem kell rábeszélni az embereket a nemzeti konzultáció kitöltésére, mindenki maga döntheti el, hogy véleményt formál-e.

„Ha valaki ránéz a térképre, az láthatja, hogy Oroszország nélkül sok ország gázellátása megoldhatatlan, ilyen Magyarország is. Jelenleg a gáztározóink 72 százalékos töltöttségen állnak, vagyis a gazdasági szereplők és a magánszemélyek ellátása biztosított” – mondta a miniszter.

A nyolcadik, tervezett szankciós csomag kapcsán előre jeleztük az EU felé: ha az energetikai szankciókat is tartalmaz, akkor azt nem tudjuk támogatni.

A forint rekordgyengülése azt mondta: az árfolyampolitikáért a jegybank felel. Az elmúlt hónapokban nagyobb és gyorsabb mozgások voltak, de ennek gazdasági okai nincsenek, a magyar gazdaság számai jók. A kormány beavatkozni nem tud az árfolyamba, az a jegybank feladata. Annyit tud tenni, hogy a gazdasági célokat teljesíti.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a nyugdíjasok csak minden hónap 10-én kapják kézhez a nyugdíjukat, azonban az MVM a következő hónapban 5-ét jelölte meg fizetési határidőnek a számlákon. Erre Gulyás Gergely azt a megnyugtató választ adta, hogy elég 15-ig befizetni a csekkeket, addig senkire sem vethetnek ki büntetőkamatot.

Többek szerint szinte lehetetlen hatósági áras tűzifát rendelni: sok helyen több hónapos várakozási idő van. Gulyás Gergely egy kis türelmi időt kér, szerinte november közepéig mindenki hozzá tud majd a kedvezményes árú tűzifához.

„A pedagógusoknak valóban magasabb jövedelem járna, azon is dolgozunk, hogy megkapják ezt az emelést. A sztrájklehetőség biztosított az ő számukra is, így a jövő héten nyugodtan élhetnek vele – már aki szeretne. A kormány is azt szeretné, hogy jobban keressenek a pedagógusok, idén is emeltünk a fizetésükön és jövőre is fogunk emelni, de egy példátlanul nehéz gazdasági helyzetben vagyunk. Ha sikerül megegyeznünk az EU-val, és megkapjuk a nekünk járó pénzt, akkor még nagyobb mértékben tudunk emelni a fizetésükön. A mi irányunkból a szándék megvan, nem az hiányzik. Az a helyzet, hogy pillanatnyilag 180 ezer forintot fizetünk ki minden háztartás helyett a rezsiszámlákban.”

Az önkormányzatok szeretnék, hogy a támogatásukat növeljék vagy ársapkát vezessenek be az ő esetükben is. A miniszter nem lát sok esélyt az ársapkára, mert az ő helyzetük nagyon eltérő a háztartásoktól. Nem látja, hogy a különbözetet kinek kellene kifizetnie. Az egyetlen jó megoldás, hogy egyenként tárgyalnak az önkormányzatokkal. Volt már erre példa a koronavírus-járvány ideje alatt is.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?