Hírek

Putyin szóvivője kimondta: addig nem lesz gáz Európában, míg a szankciókat fel nem oldják

Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta, ameddig nem engedélyezik az Északi Áramlat vezetékegységének karbantartását, addig nem lesz ellátás Európa felé.

 

 

 

Az Északi Áramlaton keresztüli gázellátással kapcsolatos problémák mindaddig fennállnak, amíg fel nem oldják azokat a szankciókat, amelyek megakadályozzák a vezetékegységek karbantartását – mondta Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára.

– A szivattyúzás problémái az országunkkal és számos céggel szemben a nyugati államok, köztük Németország és az Egyesült Királyság által bevezetett szankciók miatt merültek fel. Nincs más olyan ok, amely problémákhoz vezetne a szivattyúzásban – mondta újságíróknak.

– Tekintettel arra, hogy a szankciók továbbra is működnek, jogi és gyakorlati zűrzavart okoznak mindenben, ami az összes alkatrész és részegység karbantartásával kapcsolatos, egyelőre reménykedhetünk ebben az egyetlen egységben, amelyet valahogy be tudunk állítani, és még rendben működik – folytatta a Kreml képviselője.

Hangsúlyozta, hogy a szankciók miatt a vezeték teljes üzemeltetése egy egységre épül, amely komoly karbantartást igényel, csak éppen ezt nem tudják ellátni.

Peszkovot arról kérdezték, hogy kijelenthető-e, hogy az Északi Áramlaton keresztüli gázszivattyúzás kérdése teljes mértékben a szankcióktól függ, és a szállítások újraindulnak, ha ezeket a szankciókat feloldják vagy enyhítik.

– Természetesen újraindulnak. Ezek a szankciók most éppen az egységek karbantartását is akadályozzák. Nincsenek meg a megfelelő jogi garanciák, hogy ezek gond és hiba nélkül üzemelhessenek. Azok a szankciók, amelyeket a nyugati államok vezettek be, éppen az akadálymentes üzemelés útjában állnak – reagált a Kreml képviselője.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?