Érdekes, Igaz történetek

12 évig volt kómában egy férfi, végig hallott mindent, azt is, amikor az anyja azt kívánta, bár meghalna

Martin Pistorius mindössze 12 éves volt, amikor hirtelen megbetegedett. Elsőként a hangját veszítette el, majd elment és soha nem tért vissza az étvágya, a végén pedig kómába esett. Az orvosok szinte teljesen lemondtak a fiúról és azt állították, maximum két évig marad életben, ám 12 évvel később felébredt és mindenre emlékezett, amit az idő alatt hallott.

 

 

 

Martin, aki 1975-ben született a dél-afrikai Johannesburgban, egyik napról a másikra egyre gyengébb lett, eleinte influenzaszerű tüneteket produkált. Később elvesztette a hangját, abbahagyta az evést, és végül már a mozgását sem tudta koordinálni. Az orvosok a cryptococcusos nevű agyhártyagyulladásra gyanakodtak, majd a családdal közölték, hogy sajnos nagyjából két évük van hátra a fiúval.

A fiú szüleinek ezek után teljesen meg kellett változtatni életmódjukat, hiszen a fiú teljes ellátásra szorult. Az édesapa az NPR-nek adott interjúban elmondta, hogy minden nap hajnali öt órakor kelt, hogy Martint el tudja vinni egy szakrendelőbe, ahol naponta nyolc órát töltöttek el az esetleges gyógyulása érdekében, de a fiú csak rosszabbul lett, míg egyszer csak kómába nem esett.

Martin Pistorius
Martin Pistorius Kép: The Washington Post
Ápolók a pokolból

Az évek csak teltek, Martin pedig még jóval a megjósolt két év után is éber kómában volt. A fiú bár nem reagált a külvilágra, mégis olyan életet próbáltak neki teremteni, amivel nem marad ki semmiből. A fiút kerekesszékben mindig mindenhova magukkal vitték.

Martin hálás volt szüleinek, amiért így törődtek vele, de egyszerűen sehogy sem tudta tudatni velük, pedig mindent érzékelt maga körül, emlékezett a látottakra, hallottakra. Sem a nővérek, sem az orvosok nem tudták, hogy a fiú bármit is felfog a környezetéből.

Martin arra is emlékszik hogy bántak vele az ápolók: egész napra a tévé előtt hagyták, ütötték, de az is előfordult, hogy a saját hányásával ették meg büntetésből, amiért hányt. A fizikai bántalmazásnál még rosszabb is volt, ugyanis a fiút mentálisan is bántották az ápolók. Kinevették, csúfolták, lekezelőek voltak vele.

 

 

“Remélem meghalsz”

Az évek csak teltek és Martin nem lett jobban. Már édesanyja sem bírta elviselni a fájdalmat, amit fia betegsége okozott, ezért egyszer Martin fülébe súgta: “Remélem meghalsz.” A fiú emlékszik, hogy nagyon csalódott volt, amiért édesanyja ezt mondta neki, de megértette, hogy anyja elveszítette a 12 éves fiát, akit soha nem kaphat vissza.

12 év mozgásképtelenség után a fiú egy új ápolónőt kapott maga mellé, aki teljesen másképp viselkedett vele, mint addig bárki. Úgy beszélt hozzá, mintha valóban hallaná a fiú válaszait és azt is észrevette, hogy Martin különböző apró jeleit adta annak, hogy érzékeli a külvilágot.

Martin Pistorius
Martin Pistorius Kép: screenshot

 

 

Élni, nemcsak létezni

Martin fejlődése az orvosok figyelmét is felkeltette, számtalan vizsgálatot végeztek rajta, így kiderült, hogy állapota egyre jobb, így megkezdték a rehabilitációját. A férfinak újra kellett tanulni mozogni és beszélni, amit bár magától nem tud, de számítógép segítségével meg tud oldani.

A férfi fejlődése olyannyira sikeres lett, hogy teljesen vissza akart térni az életbe, iskolába járt, lediplomázott, majd informatikusként helyezkedett el, mostanra pedig feleségül vette élete szerelmét is. A férfi könyvet írt életéről, minden emlékéről és több műsorban is részt vett.


forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?