Hírek, Külföld

Az ukrán elnök vészjósló kijelentést tett: Oroszország a télen döntő energetikai csapást készít elő minden európaira

Volodimir Zelenszkij figyelmeztet minden európait: nehéz tél áll előttünk.

 

 

 

Volodimir Zelenszkij legújabb beszédében ukrán elnök az európaiakhoz szólt, majd közölte: az európaiaknak nehéz télre kell számítaniuk, mivel az Ukrajnát ért orosz támadás Moszkva olaj- és gázexportjának visszafogásához vezet.

Zelenszkij szombat este azután szólalt meg, hogy Moszkva leállította a kontinens felé orosz gázt szállító fővezetéket.

Oroszország döntő energiacsapást készít minden európaira az idei télre

– fogalmazott videóüzenetében az elnök.

Az európai országok, amelyek diplomáciai és katonai támogatással támogatták a kijevi kormányt, azzal vádolják Oroszországot, hogy fegyverként használják az energiaellátást. Moszkva ellenben az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett nyugati szankciókra és a technikai problémákra hivatkozik az energiazavarok miatt.

Egyes elemzők szerint a gázhiány és a megélhetési költségek ugrásszerű emelkedése a tél közeledtével kockáztatják, hogy Kijev nyugati országoktól kapott támogatása elapad, mivel az európai országok kormányainak kezelniük kell a lakosság elégedetlenségét – írja a Reuters.

A múlt héten Moszkva bejelentette, hogy zárva tartja az Északi Áramlat 1 vezetéket, a Németországba vezető fő gázcsatornát, a G7-országok pedig bejelentették az orosz olajexport tervezett árplafonját. A Kreml közölte, hogy leállítja az olajeladást minden olyan országnak, amely bevezette a felső határt.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?