Belföld, Hírek

Rusvai Miklós: „Hiba volt Sinopharmmal oltani az időseket, de nem lehetett tudni előre”

Korábban a Blikk is több ízben beszámolt arról, hogy a Sinopharm vakcina hatékonyságát illetően kételyek merültek fel. A kínai oltóannyaggal jellmzően az időseket oltották, Rusvai Miklós virológus pedig most kijelentette: hiba volt a vakcina alkalmazása.

 

 

Immár hivatalosan is a Sinopharm a leggyengébb hatású, itthon használt covid oltás. Ön annak idején bízott a készítményben?

– Sosem az immunizáló hatását dicsértem a Sinopharm vakcinának, hanem legfeljebb a biztonságos voltát. Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül közel száz éves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé.

Miért lehet ez a leggyengébb itthon használt oltás?

– A Sinopharm inaktivált vakcina, tehát a szervezetbe juttatott vírus nem szaporodik a sejtjeinkben, ezért szinte csak antitestes immunválaszt alakít ki, ami viszonylag gyorsan lecseng, vagyis az antitestek kiürülnek a vérből 4-6 hónap alatt.

Az összes többi vakcina, ami forgalomban van Magyarországon, az vagy mRNS vagy vektorvakcina. Ezek a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját juttatják a sejtekbe, amik maguk termelik le ezt a fehérjét. A sejten belüli vírusfehérje termelés viszont sejtes immunitást is kialakít, tehát a nem Sinopharmmal oltott emberekben kétszintű (antitestes és sejtes) immunitás is véd a vírus ellen. Azokban, akik fertőződnek is a vírussal még egy további immunvédelem, az úgynevezett „nyálkahártya immunitás” is kialakul az előbbi kettő mellett.

Akik ilyet kaptak, ugyanebből kérjenek-e emlékeztető oltást?

– Nem, én a Sinopharmmal oltottaknak is más típusú oltást ajánlok harmadikként, mert akkor sejtes immunitásra is szert tesznek az antitestes immunitás mellett.

Hiba volt időseket oltani vele?

– Igen, de ezt akkor nem lehetett tudni előre. Vakcinaínség volt tavaly március áprilisban, nem tudtak volna időben elegendő más típusú vakcinát biztosítani. Mivel viszonylag hamar kiderült, hogy elsősorban az idősekben kevésbé immunogén hatású, azt igyekeztünk elérni, hogy minél hamarabb be lehessen adatni a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást. Ameddig pedig erre nem volt lehetőség, azt ajánlottuk, hogy a román határ túloldalán felállított oltópontokon adassanak be Pfizert maguknak, akik itthon Sinopharmot kaptak. Az uniós állampolgárok ugyanis jogosultak voltak ott vakcináztatni magukat. Én is sokaknak segítettem így, sőt tudtam a határátkelőhelyekhez legközelebb eső oltópontok címét, és azt is hol melyiken, mikor van szolgálatban olyan orvos vagy ápoló, aki tud magyarul.

Aki Sinopharmot kapott, tekintse úgy, mintha nem is kapott volna semmit, vagyis kapjon ezen kívül 3-4 más típusú oltást?

– Jó hír, hogy az immunrendszer az első két oltásra, a Sinopharmra is visszaemlékszik, ezért a harmadik oltás sokkal erőteljesebb immunitást eredményez, ha váltás történik, és mondjuk, harmadikként Pfizert kap. A negyedik oltás pedig végképp elsimítja a különbségeket. Aki pedig nagyon kellemetlen mellékhatást tapasztalt mondjuk a Pfizer vagy a Moderna után, az adasson magának Sinopharmot, mert emlékezetőnek az is jó, és mellékhatások az után jelentkeznek legkevésbé.

Számít ez még valamit, azóta, hogy a a vírus a mutációk miatt megváltozott?

– Egyre kevésbé, de az immunizáltság még most is számít. Való igaz, hogy a most forgalomban levő vakcinák még a vuhani változat ellen készültek, de ha valaki megkapta ezekből a kétadagos alapimmunizálást, és esetleg az emlékeztető harmadik oltást is felvette, akkor számíthat arra, hogy nem fog súlyosan megbetegedni, ha megfertőződik.

Nagyobb veszélyben vannak a Sinopharmmal oltottak az új és a leendő új covid vírusoktól, mint akik más oltást kaptak, vagy ez már indifferens a mutációk miatt?

– A Sinopharmmal oltottak, ha legalább egy más típusú oltást is kaptak, akkor ugyanúgy többé-kevésbé védettnek érezheti magát. Teljes védelem persze soha nincs, a biológia nem ismer 100%-ot, mindig vannak kivételek.

Hozhat az ősz veszélyes nagy covid járványt?

– Egyelőre nincs a látókörünkben új, nagyobb kórokozó képességű vírusvariáns. Természetesen ősszel, a nedves, hűvös idő, a zárt terekben töltött több idő újabb hullámot indíthat a légzőszervi betegségek szezonjában. Sok fertőzött lesz, de a covid influenzaszerű megbetegedéssé enyhült, vagyis az egészségügyre nem nehezedik majd fokozott terhelés. Kevesen kerülnek lélegeztető gépre, és szerencsére egyre kevesebben halnak majd meg a covid miatt.

Vegyék fel az emberek a harmadik, negyedik oltást mielőbb?

A harmadikat mindenképpen fel kellett volna venni már korábban. Ha valaki az idén már átesett a fertőzésen, annak felesleges oltatnia magát, aki már négyszer oltatott, annak pedig nincs lehetősége ötödikre. Aki az idén még nem esett át, és már legalább négy hónapja megkapta a harmadik oltást, az várjon még egy kicsit, mert szeptemberben vélhetőleg hozzáférhető lesz már az új, omikron-specifikus oltóanyag, ami jobb immunitást biztosít a mostani vírusváltozat ellen. Azt lesz majd célszerű beadatni annak, aki rizikócsoportba tartozik.

Ön milyen oltást kapott?

– Kétszer oltottak Pfizerrel tavaly január-februárban és egyszer Jansennel tavaly augusztusban, mert én a vakcina-mixelés híve vagyok. Ennyit egyelőre elégnek is tartok, mert nem tartozom a fokozottan veszélyeztetettek körébe. A járványhelyzettől függ, hogy esetleg beadatok-e egy újabb adagot.

A cikk forrása: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?