Hírek, Külföld

Becsapódott az elszabadult kínai hordozórakéta vasárnap hajnalban

Visszatért a Föld légkörébe, majd darabjaira hullva be is csapódott az elszabadult, kínai hordozórakéta, a Hosszú Menetelés-5B – jelentették a kínai hatóságok. A becsapódás magyar idő szerint vasárnap hajnalban, 5 óra 24 perckor történt. A rakéta egy része elégett a légkörben, egy része azonban nem.

 

 

 

 


Mint a Blikk is írta, április 29-én lőtte fel Kína a „Hosszú Menetelés 5B”-re keresztelt, legénység nélküli rakétáját, mely a Tianhe (Mennyei Harmónia) nevű űrállomás első moduljait volt hivatott szállítani. Ám úgy tűnik, elszámították magukat a mérnökök: a rakéta Föld-körüli pályára állt, 90 percenként kerülte meg a bolygónkat, egyre közelebb kerülve a felszínhez. Azt nem igazán lehetett tudni, hol csapódik majd be a Földbe, így némi aggodalomra adott okot, hogy a számítások szerint nem fog elégni teljesen a légkörben, hanem valahol egyszercsak lezuhan.

Így is történt:

Az amerikaiak már megerősítették, hogy a rakéta maradványai az Arab-félsziget felett beléptek a légkörbe:

Az Index a Reutersre hivatkozva pedig később arról írt, hogy ami nem égett el belőle a légkörben, az emberlakta területektől távol, a Maldív-szigetekről nyugatra az Indiai-óceánba zuhant.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?