Állat, Érdekes

Ez a 12 állat él a legtovább a Földön

Az emberi világban, ha megéljük a 90 éves kort, már azt mondhatjuk magunkról, hogy szép életünk volt és tisztes kort megéltünk. Az állatvilágban azonban teljesen másképp számolják az éveket, bizonyos állatfajoknál például a 90 évet még gyerekkornak tekintik. Egyes állatok olyan régóta élnek már a Földön, hogy a tudósok is néha csak élő fosszíliának hívják őket, mivel a dinoszauruszok közvetlen rokonaik. Úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mely állatok élnek a legtovább a Földön, és összeállítottunk egy listát, hogy ti is egy kicsit jobban megismerkedhessetek ezekkel a különleges állatokkal.

 

 

 

12 Hidasgyík (110 év)


A hidasgyík egy kistermetű hüllő, ami Új-Zélandon él. Ahogy a neve is mutatja, hasonlít a gyíkokra, ám közeli rokonságban áll a több, mint 65 millió éve kihalt dinoszauruszokkal. Napjainkra már olyan kevés van belőlük, hogy veszélyeztetett fajnak minősülnek. Ám egyes példányok akár száztíz évig is elélnek.

11 Gránátos sügér (149 év)

A gránátos sügér egy kinézetre aranyos halacska. Lassan növekszik és valószínűleg ez az oka annak, hogy nagyon sokáig él. Becslések szerint megélheti a 149 évet is, bár a faj veszélyben van a túlhalászás miatt.

10 Geoduck (168 év)


A geoduck egy az Észak-Amerika nyugati part vidékén élő, őshonos kagylófajta. Testmérete viszonylag nagy, ehhez azonban egy nagyon kis héj kapcsolódik. Ez az oka annak, hogy képtelenség teljesen belebújnia. A geoduck szapora állat, ugyanis a nőstények életük során több, mint ötmilliárd tojást raknak le. Élettartamuk akár 168 év is lehet.


9 Vörös tengeri sün (kb. 200 év)


Tengeri sünt valószínűleg mindenki látott már, aki életében valaha nyaralt tengerparton. A vörös tengeri sün viszont a Csendes-óceán partszakaszainak sziklás részén él, ugyanis nem szereti a hullámos helyeket. A vörös tengeri sün az óceán fenekén mozog, tüskéi pedig a védelmét szolgálják. A faj egyedei nagyon lassan öregszenek, ezért akár a kétszáz éves kort is elérhetik.

8 Grönlandi bálna (211 év)


A bálnákról mindannyian tudjuk, hogy nem éppen kis méretükről híresek. Nos, ez alól a grönlandi bálna sem kivétel, ami egyébként az állatok közül a legnagyobb szájjal rendelkezik. Ez a tengeri emlős akár kétszáz évig is elél. A szakemberek megfigyelései alapján a legtovább élő grönlandi bálna 211 évesen pusztult el.

7 Koi ponty (226 év)


A koi ponty elnevezésű hal valószínűleg mindenki számára ismerős. Ez az állat általában ötven évig él, ám a skarlátos koi ponty, nevezetesen a Harako több, mint kétszáz évig marad életben. A szakemberek tudnak egy példányról, ami megélte a 226 éves kort. Szerintük ennek oka az élet élvezete és a japán hegyek tiszta vizei voltak.

6 Lamellibracia csőféreg (250 év)


A mexikói csőféreg életkora elérheti a 250 évet is. Elnevezéséből is kiderült, hogy a Mexikói-öbölben él és három méteresre is megnőhet. A növekedési folyamat viszont rendkívül lassú. Akár több ezer csőféreg is lehet egyetlen élőhelyen.

5 Aldabrai óriásteknős (255 év)


A teknősök alapvetően híresek arról, hogy nagyon sokáig élnek. Ez különösen igaz az óriásteknősökre, főleg az aldabrai óriásteknősre, az Adwaitára. Köztük is egyedi volt egy példány, ami 255 évig élt. A szakemberek szerint ő volt a legidősebb szárazföldi állat.

4 Folyami gyöngykagyló (280 év)


A folyami gyöngykagyló amellett, hogy különleges kinézetű, nagyon sokáig él. Lassan növekszik, így átlagos életkora elérheti a 102 évet is. Természetesen a kagylók életkorát nagy mértékben befolyásolja a víz minősége, de ha minden rendben, akkor az életkor megduplázható. A legidősebb ismert folyami kagyló 280 évet élt.

 

 

 

 

3 Grönlandi cápa (400 év)


A félelmetes külső nem az egyetlen, amivel a grönlandi cápák meglephetik az embereket: ők ugyanis a Föld legidősebb gerincesei. Csupán 150 éves koruk környékén érik el a szexuális érettséget, és általában úgy 400 évig élnek.

2 Sellőkagyló (507 év)

A sellőkagyló ismerős lehet az ínyencek számára, ugyanis ez egy ehető kagylófajta. A sellőkagyló kéthéjú kagyló, ami minden évben növeszt egy plusz réteget a héjához. Egy Ming névre keresztelt sellőkagyló 507 éves koráig élt.

1 Antarktiszi szivacs (1550 év)


A tengeri szivacsról mindannyiunknak eszébe jut Spongya Bob, de még ez a mesebeli figura sem él addig, mint az antarktiszi szivacs. A Déli-óceánban élő szivacs az extrém alacsony hőmérsékletnek köszönhetően rendkívül lassan növekszik, ezért pedig akár évszázadokig is elél. A legidősebb példány 1550 évesen pusztult el.

Bónusz: A halhatatlan medúza


Az ember csak vágyik a halhatatlanságra, ami számunkra egyelőre elérhetetlen, szemben a Turritopsis nutricula-val, ami az egyetlen többsejtű élőlény a Földön, ami biológiai értelemben halhatatlan. Ez a hidraállat csalánsejtekkel rendelkezik és élete során különböző formákat képes ölteni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?