Belföld, Hírek

Új Covid-vakcinát gyártott a Moderna, Rusvai Miklós szerint negyedik dózisnak érdemes ezt megvárni

Több cég oltóanyaga is már engedélyezési fázisban van, az új szer már az omikron ellen is védelmet nyújt.

 

 

A Moderna megállapodott az Európai Unióval abban, hogy a jelenleg érvényben lévő szerződésben szereplő mennyiségeket az omikron vírusvariánst is tartalmazó (bivalens) vakcinából fogja szállítani, melynek hatósági értékelése folyamatban van.

A bivalens oltásoktól erősebb, szélesebb körű és tartósabb védettség kialakítását várják a szakemberek.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója elmondta: „Az Európai Bizottság és a Moderna szoros partnerségben küzdenek a COVID-19 járvány ellen. Ez a megállapodás hangsúlyozza az Európai Bizottság bizalmát a cégünk mRNS-platformjában és a következő generációs, kétkomponensű védőoltásokban. A megállapodásban részt vevő európai uniós tagállamoknak így lehetőségük lesz az omikron vírusvariánst tartalmazó emlékeztető oltásjelölt alkalmazására, és védelmet biztosítani állampolgáraiknak a COVID-19 ellen még a téli vírusszezon előtt.”

A Moderna több kétkomponensű védőoltást is fejleszt a globális járványhelyzet kezelésére.

Az mRNA-1273.214 bivalens emlékeztető vakcinajelölt a vuhani törzs mellett a BA.1 omikron-alvariánst tartalmazza, és pozitív eredményeket mutatott az aggodalmat okozó variánsok, például az omikron ellen.

A második kétkomponensű emlékeztető vakcinajelölt az mRNA 1273.222 pedig az eredetihez képest az omicron BA.4/5 törzseit is tartalmazza. Mindkét védőoltásjelölt 25 µg-ot tartalmaz a jelenleg engedélyezett és elérhető emlékeztető oltásból (mRNA-1273) és 25 µg-ot az omikron-specifikus alvariánsból.

A Moderna COVID-19 elleni védőoltásának magyarországi forgalmazója a Medison Pharma Hungary Kft. – írja a cég a közleményében.

Idehaza arra figyelmezetnek, hogy nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az emelkedés miatt pedig célszerű lenne a beltéren újra maszkot viselni.

Rusvai Miklós szerint a szennyvízadatok alapján még egy darabig nőni fog az esetszám. De szerinte nem fog „berobbanni” a járvány, inkább csökkenés lesz a következő hetekben. Majd őszre várható a nagyobb fertőzési szám – mondta el az ATV-nek.

Most a tömegrendezvények miatt lett több a beteg, szeptembertől pedig az iskolák indulása és a szabadságból visszatérő felnőttek miatt lehet több fertőzött.

Ha valaki már kapott három oltást, akkor neki nem szükséges most újra oltást kérnie. Ezek már elégségesek lehetnek.

A negyediket majd az új vakcina megjelenésekor, ősszel érdemes igényelni – javasolta a szakember.

A szervezet nem felejti el az oltást, még akkor sem, ha már korábban kaptuk meg a vakcinát. Öt nap után indul be az immunválasz a szervezetben, addig pedig nátha-szerű tüneteket okozhat a koronavírus – magyarázta Rusvai.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?