Belföld, Hírek

Jakab Péter kilép a Jobbikból

A Jobbik volt elnöke, Jakab Péter bejelentette, kilép a pártból.

 

 

„Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha!” – fogalmaz posztjában a politikus.

A Jobbik volt elnök-frakcióvezetője Gyöngyösi Márton Jobbik-elnöknek küldött válaszában jelentette be kilépését, de úgy döntött, hogy mandátumát viszont megtartja.

Jakab hosszú válaszlevelét azzal kezdte, nem fog a Jobbik belügyeiről beszélni, csak a pártelnökről, aki megszólította őt. Szerinte a Gyöngyösiéhez hasonló vádakat a Fidesz szokott vele szemben megfogalmazni.

Ha az az új jobboldali politika, hogy úgy beszélsz, mint a Fidesz, az soha nem lesz az én politikám

– tette hozzá a képviselő, aki felidézte: Gyöngyösi elnökké választása után arra kérte őt, távozzon a frakció éléről is, és maradjon csendben.

Gyöngyösi csendre kérte

„Te az elnökké választásod során békét hirdettél. Második találkozásunk alkalmával – az elsőről el kellett rohannod – magam is azt ajánlottam neked, dolgozzunk együtt. Ha te a nagyvárosok értelmiségi rétegét akarod megszólítani, tedd azt, én pedig igyekszek megszólítani mindenkit, aki ennek a rezsimnek a vesztese, éljen az városban vagy falun. Azt kértem, engedd, hogy szabadon végezhessem a képviselői munkám.”

Te béke helyett arra kértél, mondjak le a frakcióvezetésről, és maradjak csendben. ‘Stratégiai csendben’, ahogy te fogalmaztál.

Jakab Péter ezt követően folytatta:

„A Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is? Azt mondtad, a politikám nem illik a Jobbik politikájába, és egyébként sem most kell harciasnak lenni, hisz béke van, a fű se nő, és egyébként se érdekel most senkit a politika. Lehet, hogy a tied nem, Marci, de ott is elmondtam neked: amikor az ország a legnagyobb megélhetési válságát éli, én nem maradhatok csendben.

Ezután a politikus felidézte azt az ellenzéki körökben terjedő szóbeszédet, hogy Rogán Antal megüzente az ellenzékbe beépült embereivel, hogy maradjanak csendben, meg ne próbálják kihasználni a válság miatti elégedetlenséget.

Nem tudom, Marci, hogy te Rogán embere vagy-e, csak azt, hogy csendet kértél tőlem. Megjegyzem, a béke érdekében az utóbbi időben már nem szólaltam fel a parlamentben és a tüntetéseken sem. De neked ez sem elég. Ma a leveledben már szélsőbalos proletár őrjöngésnek nevezted azt, ahogy beszélek.

Ő az emberek között dolgozik

Ezután Jakab azt rótta fel a pártelnöknek, hogy ő vele ellentétben az emberek között dolgozik nap mint nap.

Marci! Az emberek az utcán, a boltban, a piacon, a pályaudvaron, a hétköznapi életben sokkal keményebben beszélnek a Fideszről, mint én. Nyilván ezt neked a messzi Európai Parlamentből nehéz elképzelni, de hidd el, én az emberek között vagyok nap, mint nap. Tudom, mit mondanak, és meg is értem az elkeseredettségüket. Hangot is adok neki. Hogy neked ez a stílus nem tetszik, túlélem. Az viszont minden határon túlmegy, hogy a szavazóimat a nyílt leveledben ország világ előtt hőbörgő hordának nevezed. Ezt a leghatározottabban visszautasítom. A szavazóim nem horda, hanem elkeseredett magyarok, melósok, kisnyugdíjasok, tanárok, ápolók, és sokan mások, akik vesztesei ennek a rezsimnek. Őket nem sértegetni kell, ahogy azt a Fidesz szokta, hanem támogatni, segíteni minden eszközzel. Én az ő pártjukon állok. A nép pártján. Ez ma a Jobbikban, úgy látszik, bűn.”

Gyöngyösi választás elé állította

Jakab szerint Gyöngyösi a Jobbik új elnökeként ma választás elé állította őt: ha marad a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akar kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helye a Jobbikban.

Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom. Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha!

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?