Belföld, Hírek

Már a sört is elveszik tőlünk? Sorra zárnak be a hazai főzdék – Ez sokakat érint, íme a részletek:

A kézműves sörök előállítását a magyar főzdék már a pandémia kitörése óta nehezen tudták kivitelezni, a háború és az infláció pedig csak még jobban ráerősít erre. Lássuk mi várható a piacon.

 

 

A hazai kézműves sörfőzdéket annyira megviselte az alapanyag drágulás és a növekvő infláció, hogy egyes helyeken a kereslet visszaesett, míg máshol a forgalom növekedett a nehézségek ellenére is.

A beszerzők a komlót és a malátát külföldről szerzik be, mivel itthon sokkal drágábbak, mivel nehezen lehet hozzájuk jutni.

Az egyre zuhanó forint miatt az alapanyagok beszerzése is több kiadással jár, ráadásul sörök esetében nem mindegy, hogy milyen árpát, malátát, vagy komlót tesznek bele az italba, hiszen hozni kell a magas minőséget, így nem mehetnek egy szint alá.

A kérdés már csak az, hogy mennyien tudják megvenni borsos áron a termékeket, illetve kik lesznek azok, akik inkább az alsó polcon keresgélnek.

Sorban zárnak be a főzdék

– Növekedés nem lesz, hanem inkább összeomlás: sorban zárnak be a főzdék. Azok szerencsések, akik csapházakat építettek, és költséghatékonyan tudják kimérni flakonokba a söröket, vagy akinek vendéglátó üzlethálózata van, ők élnek túl. A fesztiválok is segítenek, de nem tudni, mi lesz télen. A sörre mindig lesz igény, az viszont változni fog, milyen minőséget vásárolnak az emberek – nyilatkozta Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa a Pénzcentrumnak.

Íme néhány sörüzem, ahol már jelentősen érzékelhetők a változások, van, ahol már a termésből is kifogytak, máshol pedig szerződés köti a céget, így saját költségből kell finanszírozni a többletköltséget.

HopTop sörfőzde tulajdonosa, Ali Rawech Szami nem a magas alapanyagárak, hanem az egyéb költségek miatt aggódik, ami február óta az ötszörösére nőtt, az áram és a gáz ára pedig még rátesz erre egy lapáttal. A többletköltségeket viszont nem tudják a fogyasztók számlájára írni, hiszen a viszonteladókkal már előre megegyeztek, ezt pedig nem tudják már megváltoztatni.

Monyó főzde szerint már 50 százalékos áremelkedés is tapasztalható, ráadásul a csomagolóanyag és az alapanyag ára sem csökken. A cég arról számolt be, hogy hiányban szenvednek üvegpalackból, aminek a pótlását aludobozzal váltották ki. Legutóbb 5 százalékkal emelték meg a termékek árát, ám hamarosan megint kénytelenek lesznek ezt megtenni.

Nehéz időszak következik a kisüzemek számára

– Alapvetően “luxusterméket” készítünk, amire recesszióban csökken a kereslet, az emberek kevésbé rakják a kosarukba nehezebb gazdasági helyzetben ezeket a prémium söröket. Tartunk tőle, hogy éreztetni fogja a hatását a csökkenő vásárlóerő, és arra számítunk, hogy nehéz időszak következik a kisüzemek számára, amit igyekszünk átvészelni – fejtette ki Kelemen Balázs, a MONYO Brewing gazdasági vezetője.

Szent András Sörfőzde ügyvezetője, Bukovinszky Béla azt mondta, hogy őket is megviseli az áremelkedés, ám egy ideig még kötelezi őket a szerződésük. Azonban nagy bajban vannak, mert megsemmisült az idei termésük.

Megsemmisült a teljes idei termés

– Vannak termények, amiből gyakorlatilag megsemmisült a teljes idei termés, más alapanyagokból pedig a várt felét tudták betakarítani. Ennek hozadéka is természetesen a nagymértékű drágulás. A gyümölcsök esetében is hajmeresztőek a számok. Mi, a Szent András Sörfőzdénél több mint tízféle gyümölcsös sört készítünk, melyek mind valódi gyümölcsből készülnek – mesélte elkeseredetten.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?