Belföld, Hírek

„Oltás nélkül nem úszható meg a koronavírus” – Megszólalt a vakcinákkal kapcsolatban Szlávik János

A vakcinákkal és az oltakozással kapcsolatban nyilatkozott a Dél-pesti Centrumkórház infektológus vezetője.

 

 

 

 


A Kossuth rádió kedd reggeli műsorának vendége Szlávik János volt, aki arról beszélt, hogy hazánkban már hatféle vakcinával oltathatunk a koronavírus ellen. Megfogalmazta, hogy hárommillió embert oltottak be eddig, és jó úton járunk, hogy az élet visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Rendkívül örvendetes, hogy már többféle oltás áll a rendelkezésünkre. Az orvosok meg tudják állapítani, kinek melyik a megfelelő vakcina, de a lényeg, hogy minél több ember megkapja. A többféle oltásnak egy hátránya van, méghozzá a több helyről származó információk áradata. Ám a klinikai kutatások eredményeit kell figyelembe venni, a valódi tudományos eredményeket. Fontos, hogy ne az érzelmek alapján döntsünk– nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus vezetője – szúrta ki az Index.

Hozzátette azonban, hogy egy-két oltásnak lehet ritka mellékhatása, mint az AstraZenecánál, de Magyarországon ilyen még nem történt. A kínai vakcinával kapcsolatosab pedig úgy nyilatkozott, a hatékonyságával nincsen probléma.

Szlávik János szerint továbbá a fiatalokat is oltatni kell, de egy bizonyos beoltottsági szintnél meg fog akadni az oltások eddig tapasztalható növekedése. Ekkor kampányokat és felvilágosítási programokat folytatni és leginkább a 16 éven felüli korosztályt kell meggyőzni.

„Oltás nélkül nem úszható meg a koronavírus. A járvány velünk marad, kisebb gócokban ugyanúgy fertőzhet a jövőben is. Úgy vélem, a koronavírus nem lesz olyan, mint az influenza. Lesznek olyan oltások a közeljövőben, amelyek a jövőbeli mutánsok ellen is védeni fognak. Egy darabig még itt lesz velünk, egyes előrejelzések szerint 2023-ig, előbb-utóbb azonban vége lesz a járványnak – tette hozzá Szlávik.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?