Állat, Életmód, Érdekes

16 makrófotó, ami megmutatja, hogy milyen csodálatos lények élnek a közvetlen környezetünkben

A világ tele van csodálatos lényekkel. Sokukat azonban észre sem vesszük, mivel olyan aprók, hogy az emberi szem számára egyszerűen láthatatlanok. A tudósoknak és a makrófotózáshoz használt mikroszkópoknak és eszközöknek köszönhetően azonban feltárul előttünk ez a láthatatlan, egészen abszurd és lenyűgöző világ. Most összegyűjtöttünk néhány izgalmas makrófotót, aminek a segítségével úgy nézhetjük meg a körülöttünk élő apró állatokat, ahogy eddig maximum a sci-fi filmekben láthattuk.

 

 

 

1 Bdelloidea

Bdelloidea

A Bdelloidea egy mikroszkopikus méretű állat, mely évmilliók óta kizárólag nőstény egyedekből áll. A szaporodási módjuk ezért különösen érdekes: a hozzá szükséges DNS-t az általuk elfogyasztott baktériumoktól, növényektől és gombáktól veszik el.

2 Poratka

Poratka

Meg fogsz lepődni, de bármilyen nagy rendet is tartasz otthon, akkor is több millió ilyen poratka él az otthonodban. Ezek a kedves kis fickók az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, többnyire bútorokon és a szőnyegeken élve. Teljesen ártalmatlanok az emberre nézve, de bizonyos esetekben allergiás reakciót válthatnak ki.

3 Levéltetű

Leveltetvek

A levéltetű a mezőgazdasági növények egyik legfőbb kártevője. Bizonyos esetekben azonban hasznos is lehet: egyes növényekben ugyanis nagy mennyiségű cukor található, amit a levéltetvek kiszívnak, ezzel elősegítve a fotoszintézis folyamatát.


4 Maláriaszúnyog

malarias szunyog

Ezek a rovarok a bolygó minden kontinensén megtalálhatók, kivéve az Antarktiszon.

5 Emberbolha

emberi bolha

A tudósok szerint az emberbolhák Dél-Afrikából származnak.

6 Darázs

1657189366 382008857432705d7fb840ff15f2a390

A darazsakat senkinek sem kell bemutatni, jellegzetes sárga-fekete színük van. Összesen mintegy tizenhétezer darázsfaj él a világon.

7 Katona hangya

Amazon esoerdo katona hangya

Az Amazon őserdőjében élő katona hangyák szigorú szabályok szerint élnek, melynek köszönhetően a “társadalmuk” óramű pontossággal működik.

8 Légy

Legy

9 Zsizsik (Gabonazsuzsok)

rizsizsik

A zsizsik egy apró kártevő, ami boldogan táplálkozik a termésekből. Miután egy termést megfertőznek, az adott termés fogyasztásra alkalmatlanná válik.

10 Atka

Atka

Az atkák nem rovarok, ez egy tévhit. Ezek a lények a pókfélék osztályába tartoznak.

11 Húslégylárva

Csavarfereg larva vagy sarcophagida

Ezek a lárvák az egész világon elterjedtek. A kék “szemek” valójában csápok, azzal akaszkodik bele az áldozataiba.

12 Galandféreg

galandfereg fej

A galandférgek azok, amiktől minden embernek távol kellene maradnia. Egyetlen életciklus alatt több gazdatestet is cserélnek.

13 Légyölő pókszázlábú

pok szazlabu

A légyölő pókszázlábú tulajdonképpen egy pókfajta, amivel gyakran találkozhatunk a házakban, különösen a horvát tengerparton. Bár látványra kicsit ijesztő, valójában rendkívül hasznos: naponta akár 10-20 szúnyogot is képes elpusztítani.

 

 

 

 

14 Futóbogár

A bizsergo erzes

A legtöbb futóbogár ragadotó, ami főleg éjszaka aktív. A nagy állkapcsaikat más gerinctelen állatok megfogására és megevésére használják.

15 Molylepke

kozonseges lepke

Egy közönséges molylepke akár 800 métert is képes repülni pihenés nélkül. Ez a méretéhez képest hatalmas távolság. Nagyon szívós rovar.

16 Hím fonálféreg

Him fonalfereg

A fonálférgek vagy orsóférgek több mint huszonnégyezer fajt foglalnak magukban. Paraziták és szabadon élnek.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?