Belföld, Hírek

Orbán Viktor: Aki az átlag felett fogyaszt, az csökkentse a fogyasztását vagy keressen többet

A miniszterelnök szerint október lesz a vízválasztó, akkor derül ki, hogy az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba.

 

 

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban a magyar gázhelyzetről és a rezsicsökkentés megvédéséről elmondta: alkudozunk az oroszokkal, hogy adjanak még gázt, ezt az üzletet még nyáron megkötik. „Hacsak a németek nem „einstandolják” majd, ha emlékeznek a Pál utcai fiúkra” – tette hozzá.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az interjúban megerősítette, hogy a jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig.

A rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztás mértékéig megmarad és ezzel minden magyar család továbbra is spórolhat a villanyszámláján és a gázszámláján is a piaci árhoz képest.

Ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig az áramszámlán spórol 56 ezer forintot, a gázszámlán pedig 146 ezer forintot – közölte, hozzátéve: a rezsicsökkentés fenntartása 2021-ben 250-260 milliárd forintjába került a költségvetésnek. Idén az év végégig ez akár a 2000 milliárd forintot is meghaladhatja, amit a magyar gazdaság már nem tud kitermelni. Szerinte:

„A magyar gazdaság zakatol, jól teljesít ebben a pillanatban, még ha vannak sűrű felhők is az égen, de ezt képtelen kitermelni. Egyszerűen már nem fér bele”

Szerint:

aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”.

Orbán úgy nyilatkozott, hogy idén még ez a rendszer fenntartható. Úgy vélte, hogy

október lesz a vízválasztó, akkor derül ki, hogy az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba.

Azt is elmondta, hogy a piaci árnál kedvezőbb árat adott a kormány, hogy így elkerülhető legyen, hogy a szolgáltatók akár egyetlen forint profitot is keressenek a lakossági szolgáltatás árán.

Megerősítette, hogy Magyarországnak lesz elég gáza. Nem a gázhiány, hanem a gáz ára okoz gondot – tette hozzá.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?