Belföld, Hírek

Leállhat az üzemanyag-ellátás? A Mol ügyvezetője mindenkit arra kér, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van

A hatósági ár bevezetése miatt késleltették, de a hétvégén muszáj lesz a Mol Dunai Finomítójának tervezett karbantartását elkezdeni, különben komoly fennakadásokkal kell szembenéznie az üzemanyagellátó óriásnak. Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelől ügyvezető igazgatója szerint a benzinárstop idáig volt tartható, a magyar kormánynak ideje lenne újra gondolnia a szabályozást.

 

 

Ratatics Péter az Indexnek adott interjújában árulta el, hogy a finomító karbantartási munkálatait másfél éve készítette elő a Mol. A két hónapig tartó karbantartást szerinte muszáj elkezdeni, mert ha minél tovább vár a cég a karbantartással, annál nagyobb az esély egy nem tervezett leállásra, aminek orvoslása sokkal nehezebb, időigényesebb és költségesebb. A karbantartáson 1200 ember fog munkába állni.

– A finomítóknál és a hasonló komplexitású nagy ipari üzemeknél a karbantartással, fejlesztéssel járó rendszeres és előre ütemezett leállások a normális üzemmenet részét képezik. Ekkor végzik el a szükséges karbantartásokat és fejlesztéseket, a felelős hatóságok pedig megvizsgálják a berendezéseket – mondta az Indexnek adott interjújában az ügyvezető, hangsúlyozva:

Ez garantálja, hogy a finomító továbbra is biztosítani tudja Magyarország és a térség zavartalan üzemanyag-ellátását.

Ratatics elárulta, hogy a leállást már a tavaszi hónapokban elkezdte volna a Mol, de a bevezetett hatósági ár miatt is generált magas üzemanyagigény miatt inkább elhalasztották. „További halasztásra azonban nincs lehetőség: a biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása” – fogalmazott.

– A halasztás miatt egyszerre a mintegy ötven üzemből tizenegyet le kell állítani, és elvégezni a feladatokat. A július végén induló nagy leállás Magyarország egyik legösszetettebb ipari műszaki vizsgája lesz, amellyel a Mol hosszú távon biztosítja a hazai ellátásbiztonságot. A karbantartás költségvetése mintegy nyolcmilliárd forintot tesz ki.

A Mol ügyvezetője elmondta, hogy a tervek szerint az üzemek fokozatosan, egy jelentős részük már szeptemberben, egy kisebb részük pedig október végén indulnak majd újra, a karbantartás második üteme után. Ezt követően már teljes kapacitással működik majd a Dunai Finomító.

Arra a kérdésre, hogy a leállással az üzemanyagkiesést hogyan és honnan pótolja majd a Mol, Ratatics Péter azt felelte:

– A Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja. A hiányzó mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból irányítjuk át, míg egy másik részét a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótoljuk. Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt, és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek – húzta alá.

Az ársapka a ludas?

A Mol hazai operatív működésért felelől ügyvezető igazgatója úgy látja, a hazai árszabályozás miatt tovább szűkíti az importlehetőségeket. „Ilyen árkörnyezetben, amikor a piac négyötöde élvezi a hatósági ár előnyét, egész egyszerűen nem éri meg behozni külföldről a terméket”

– Felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyünk legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek – húzta alá Ratatics.

Az ügyvezető igazgató szerint mind a nagykereskedelemben említett lépések, mind a Mol-töltőállomásokon alkalmazott ötvenliteres tankolási korlát azt a célt szolgálja, hogy mindenki hozzájusson üzemanyaghoz. Egyes kutakon azonban előfordulhatnak átmeneti leürülések.

– Ezért mindenkitől kérjük, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten – mondta Ratatics Péter.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?