Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

Miért nem lenne szabad két napig egymás után ugyanazon a párnahuzaton aludnunk

Semmi sem képes olyan kényelemérzetet kelteni, mint egy friss és tiszta ágynemű. Eltekintve attól a megnyugtató érzéstől, amit a frissen húzott párnára tett fejünk okoz, több jó oka is van annak, hogy rendszeresen cseréljük a párnahuzatot. Mivel a párnák huzata közvetlenül érintkezik az arcbőrünkkel, a szakértők azt javasolják, hogy hetente 2-3 alkalommal cseréljük.

 

 

 

1 Vonzza a poratkákat.

eba07f53c58e85ab54f7204f2b

Minden este, amikor lefekszel, verejték, sminkmaradvány és 50 millió elhajt bőrsejt kerül az ágyneműre. Az izzadtság és az elhalt hámsejtek tökéletes környezetet biztosítanak a poratkák számára, ahol így kedvükre táplálkozhatnak és szaporodhatnak. Ha nem cseréled elég gyakran a párnahuzatodat, akkor ilyen kellemetlen atkáknak teszed ki a fejbőröd, amik az egészségedre is károsak lehetnek.

 

 

2 Pattanásokat okozhat.

3801cc554a98dada04f723fbc7

Az alvás előtti sminkleszedés elengedhetetlen a tiszta és gyönyörű bőr eléréséhez. Ettől függetlenül, még ha látszólag jól le is szedtük a sminkünket, akkor is maradhatnak rajta olyan kozmetikumok, amik aztán a párnára kerülnek és ott is maradnak, míg ki nem mossuk őket. Az izzadtsággal kombinálva ezek a kozmetikumok elősegíthetik a baktériumok és gombák szaporodását, melyek bőrirritációhoz és pattanásokhoz vezethetnek.

3 Károsíthatja a hajad.

Elotte utana parna

Hiába költesz sok pénzt a drága samponokra és szépségkezelésekre, ha nem figyelsz arra, hogy milyen párnahuzaton alszol. Amikor álmodban forgolódsz, a pamutszövet nemcsak súrolja, de tördeli is a hajad. Ráadásul, egy kevésbé friss párnahuzat, mint azt már említettük, növeli a bőrirritáció kockázatát, ami hatással lehet a haj egészségére és szépségére is.

 

 

4 Befolyásolhatja az alvást.

d1927457588246b388c420f559

Ha jó ideje nem cseréltél párnahuzatot, akkor a rajta lévő baktériumok és poratkák által kibocsátott gázok allergiát vagy légzési nehézségeket okozhatnak. Ha nem tudsz megfelelően lélegezni, az az alvásodra is hatással lehet, amitől pedig reggel kimerülten ébredhetsz.

Te milyen gyakran mosod a párnahuzatod? Mennyi volt a leghosszabb idő, amíg nem mostad?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?