Belföld, Hírek

Kemenesi Gábor: Beltérben mindenkinek maszkot kellene hordani a nyári Covid miatt

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa új terjedő variánsokról beszélt, amik miatt mindenkinek ajánlatos lenne maszkot viselni beltérben.

 

 

Úgy véli biztosak lehetünk benne, hogy Magyarországon is kialakul a járvány újabb, nyári hulláma, de hogy ez mit fog hozni magával a kórházak számára, azt nem lehet előre megjósolni – nyilatkozta.

A szakembert annak kapcsán kereste fel a 24.hu, hogy az Európában egyre jobban terjedő koronavírus omikron variánsának két új típusáról, – a Ba.4 és a Ba.5, – kérdezze, melyek már hazánkban is a legtöbb megbetegedést okozzák. Az új típusok rendkívül fertőzőképesek, és veszélyesebbek az idősekre, ezért Kemenesi az idősek védelmét is fontosnak nevezte.

Az omikron variáns két új típusánál gyakori tünet a fejfájás, de a szakember kiemelte, hogy nem csak erre, hanem a koronavírus minden más tünetére is folyamatosan figyelni kell. A Covidra jellemző tünetek észlelésekor pedig követni kell az ismert protokollt, azon belül is a legfontosabbat; a karantént.

„Jön az új járványhullám, és nem tudjuk, milyen lesz. A legfontosabb tehát a felkészülés és óvatosság, mindenki vegye fel a harmadik oltást, az idős vagy egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozók a negyediket is, és zárt terekben kezdjünk el mihamarabb maszkot hordani” – javasolja Kemenesi Gábor.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?