Belföld, Hírek

Kiadták a harmadfokú riasztást: turbó fokozatra kapcsol a kánikula

Hihetetlen erővel fokozódik a hőség a következő napokban, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki szerdára, csütörtökre és péntekre.

 

 

Az OMSZ közleménye szerint a délkeleti szél szerdán nagy területen megélénkül, nyugaton pedig néhol megerősödik: a csúcshőmérséklet a 38 Celsius fokot is elérheti, míg késő este 24-30 között lesz. A harmadfokú figyelmeztetést Békés megyére és Csondrád-Csanád megyére adták ki, másodfokú figyelmeztetést pedig Vas megye és Zala megye kivételével az ország többi megyéjére van érvényben.

Csütörtökön kevély gomoly- és fátyolfelhővel napos, száraz idő várható, helyenként viszont zivatar, zápor is előfordulhat. Több helyen megélénkül a délkeleti szél. A hajnali 15–23 fokról délutánra 32-38 fok közé melegszik fel a levegő.

Az OMSZ harmadfokú figyelmeztetést adott ki az alábbi megyékre a rekkenő hőség miatt: Békés megye, Csongrád-Csanád megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye: ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 fok felett is alakulhat.

Kiadta az Országos Meteorológiai szolgálat a harmadfokú hőségriasztást / Fotó: omsz.hu

Pénteken némileg változik az időjárás, a sok napsütést gomoly- és fátyolfelhők könnyíthetik, helyenként pedig akár zápor, zivatar is kialakulhat, főként a a Dunától keletre eső területeken. Megélénkül a déli szél több helyen, erős vagy viharos széllökések is lehetnek zivatarral tarkítva a térséget. A délutáni órákban 34-39 fok között alakul a csúcshőmérséklet – közölték.

Praktikák a hőség ellen

A nagy melegben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindenkit arra kér, hogy ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, illetve az alábbi italok fogyasztását kerüljék:

  • kávé,
  • alkohol,
  • magas koffein- és cukortartalmú üdítőitalok,
  • zsíros ételek

Kiemelték továbbá, hogy délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül:

  • Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot!

Dolgozik a „hőszivattyú” ⚙️🔥

A tegnapi nap igen csak forróra sikerült hazánkban, de ez még csak a kezdet volt! 🫠

Az…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Wednesday, June 29, 2022

Kérték azt is, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?