Belföld, Hírek

Lassan luxuscikk lesz? Magyarországon nőtt a legdurvábban a kenyér ára

Kíváncsi, hogy az árstopos, illetve az árstoppal nem érintett alapélelmiszerek árszínvonala hogyan alakult idehaza és a környező országokban az elmúlt hónapokban? Az eredmény nem túl bíztató, több élelmiszernél is Magyarország mutatja a legnagyobb áremelkedést.

 

 

Hét alapvető élelmiszer árát hasonlították össze az Eurostat adatai alapján a Privátbankár.hu Árkosár felmérésében, és kiderült, hogy a kenyér esetében például már tavaly novemberben 12 százalék feletti volt a drágulás Magyarországon. A környező országok árait figyelembe véve, Bulgáriában és hazánkban volt mérhető a legmagasabb árváltozás, ami majdnem eléri a negyven százalékot. Májusban pedig eljutottunk odáig, hogy egy év alatt a magyarok 38,4 százalékkal fizetnek többet ugyanazért a kenyérért, mint tavaly.

Ekkora áremelkedés egyáltalán nem magyarázható kizárólag az orosz–ukrán háborúval. Annyiban viszont nem meglepő, hogy már januárban tudni lehetett: a malmok 10-15 százalékkal emelték a liszt árát, ami miatt biztosra lehetett venni, hogy a kenyér ára is nőni fog.

Hasonlóan jelentősen nőtt a tojás ára is. Az Eurostat a KSH adatai alapján közel 30 százalékos drágulást jelzett május hónapra, amelynél a régióban magasabbat egyedül Csehországban, valamint Bulgáriában mértek. A sajt és túró esetében is csak a bolgárok előznek meg minket, itt 35,4 százalékos árváltozást regisztrált az Eurostat. Ez az áremelkedés hónapok óta Európa egyik legmagasabbja, egyedül Litvániában drágábbak némileg a sajtok.

A vaj áránál lehetünk egy kicsit büszkék, mivel a 31,1 százalékos növekedés legalább nem a legmagasabb a régióban. A disznóhúsnál májusban 13 százalék feletti a növekedés, de ez a környékbeli országokra is jellemző adat, sőt, Magyarországon nőtt a legkevésbé fel a disznóhús ára, amelyben szerepe lehet a kormányzati árstop miatt fixáras sertéscombnak. A szárnyasok a hazai boltokban 34,2 százalékkal kerültek többe a boltokban. Ez az adat Bulgária után szintén a második legmagasabb, még úgy is, hogy jelenleg Magyarországon a csirke far-hát, a csirkemell, és egyes csirkeaprólékok ára 2022 február elsejétől szintén az árstop keretében rögzítésre került.

burgonya az egyetlen olyan alapvető élelmiszer, ahol némi árcsökkenést lehetett tapasztalni. Míg áprilisban több mint 25 százalékkal többet fizettünk burgonyavásárláskor, mint egy évvel korábban, addig májusban már csak 13,2 százalékos drágulással szembesülhettünk a boltokban.

cukor az egyetlen termék, ahol a kormányzati árstop megtette a hatását. Ennek hatására csak minimális, 3,9 százalékos áremelkedés történt, ez a legalacsonyabb a régióban. Ugyanúgy a liszt- és gabonaféléknél is nálunk a legalacsonyabb a régiós növekedés, most 19,6 százalékos.

Az mfor.hu a cikkében kiemeli, az Eurostat adatai alapján a legkisebb áremelkedés is 10 százalék feletti a régióban. Ugyanakkor sok környékbeli országban lényegesen alacsonyabb, így nem igaz az a feltételezés, hogy a szomszédban zajló háború miatt történt árrobbanás. Például az Ukrajnával szintén szomszédos Romániában a vizsgált termékek zöme a legkisebb – vagy majdnem a legkisebb – mértékben drágult.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?