Belföld, Hírek

Megint drágulhat a cigi: vajon meddig lehet emelni a dohánytermékek adóját?

A dohánytermékek megadóztatása ismét az Európai Bizottság előtt van. Meddig emelik még a dohánytermékek árát? Vajon elérik a céljukat a döntéshozók?

 

 

A dohánytermékeknél a jövedéki adó határozza meg legfőképpen a végtermékek árát, hiszen ezeknek a cikkeknek van a legnagyobb adótartalma, az előállítási költségük, azonban elenyésző. A döntéshozók az adóemeléstől költségvetési bevételt, amely fedezi a dohányzás okozta egészségkárosodás társadalmi költségeit, valamint azt remélik, hogy az áremelés esetleg elgondolkoztatja majd a dohányzókat a leszokás lehetőségén.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik, hogy a dohánytermékek európai adóztatásának (és így nagyrészt árképzésének) kereteit felülvizsgálják, aminek a vége nagy valószínűséggel az áremelés lesz. Az ezzel kapcsolatos javaslat 2022 utolsó negyedévére várható.

Az EB legutóbbi bejelentései alapján az új javaslat a füstmentes dohány- és nikotintermékekre, például az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a nikotinos tasakokra is kiterjedne. Az érintettek egy része amellett száll síkra, hogy a jogalkotók tegyenek különbséget az egyes terméktípusok között, és a felmérések szerint kisebb egészségkárosító hatásúakat alacsonyabb adóval sújtsák – írja a Mfor.hu.

Az új szabályozások vélhetően nem csak a dohánytermékek árát fogja érinteni, hanem európai szinten hoznának döntés arról, hogy hogyan viszonyuljanak a dohányzást imitáló termékekhez, mint az elektromos cigaretta, vagy az itthon most nagy port kavart Elf bar-hoz. Magyarországon egyébként az összes dohányzást imitáló termék már most egységesen van szabályozva. (Az Elf bar egyelőre kivételt képez, hiszen legálisan nem lehet beszerezni.)

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?