Belföld, Hírek

„Most fogyott el minden, fogalmam sincs, mi lesz” – csődhullám jöhet a bároknál, sokan illegális nyitásba menekülnének

„Ha három hónapig nem áll vissza a rend, akkor nagyon komolyan el kell gondolkodni” – mondta lapunknak egy budapesti vendéglátóhely elkeseredett tulajdonosa. Kijelentését jól szemlélteti a fővárosi Madách téren történtek, ahol több hónap zárvatartást követően kisebb tömeg gyűlt össze a Központ elviteles megnyitására. A kormány csütörtöki bejelentése szerint március 1-ig meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat, kérdés, hogy az érintettek kibírják-e addig. Vendéglátósokkal, szórakozóhelyek vezetőivel beszélgettünk a jelenlegi helyzetről.

 

 

 




 

Mikor a múlt pénteken a Madách térre meghirdetett eseményre összegyűlt tömeget a rendőrség a küldte haza, az alkoholt – a szervezők szerint szabályosan – elvitelre árusító Központra pedig bírságot szabtak ki. Az egyértelműen kiderült, hogy rengeteg vendéglátósnak elege van a lassan harmadik hónapja (ötödik, ha a tavaszi lezárásokat is figyelembe vesszük) érvényben lévő nyitvatartási- és kijárási tilalomból. De nem csak Magyarországon feszült a helyzet a vendéglátósok és a szabályokat lefektető kormányzat között: LengyelországbanOlaszországban tömegek nyitnak ki, Hollandiában zavargások vannak – de Magyarországon is protest kinyitással „fenyegetőzik” több hely.

Támogatva, de mégsem

A november elején bevezetett kijárási tilalom és korlátozás miatt hatalmas nyomást alá kerültek a vendéglők, éttermek, kocsmák, de a kulturális intézmények és a szórakozóhelyek is. Védelmükre a kormány tavasszal és ősszel is nagyszabásúnak mondott segélyprogramot indított, de az általunk megkérdezett helyek szerint ezek nem sokat segítettek.

November elején a kormány – összhangban a korlátozások bevezetésével – adókedvezményeket, illetve 50 százalékos, a minimálbér 150 százalékát meg nem haladó bérkiegészítést hirdetett meg a bajba jutott helyeknek – apró szépséghiba, hogy értesülésünk szerint több vállalkozás is van, amely még a novemberi bértámogatását sem kapta meg.

A bértámogatás kitétele, hogy a munkáltató vállalja, hogy nem rúg ki embereket az állásukból a lezárások idején. Emiatt viszont sok vendéglátós kiszorul a támogatásból, hiszen bevétel nélkül nem tudják fedezni alkalmazottjaik fizetésének másik felét. Ez pedig összefüggésben áll, hogy egyre több hely fontolgatja, hogy inkább vállalja a potenciális büntetést – a Központ múltheti eseményéhez is hasonló okok vezethettek.

Adósság, karantén, csőd

Az általunk megkérdezett bárok és szórakozóhelyek mindegyike sötét képet festett le vállalkozásuk, és ezzel együtt a teljes szektor jövőjéről. A egyik megkérdezett bulinegyedi helynek például nincsen konyhája, így nem tudnak elvitelre főzni, és egyébként is inkább az éjszaka életre rendezkedtek be. A tulajdonos szerint több okból sem jelentkeztek az állami támogatásra: a pályázat bonyolultsága, a támogatás mértéke (ki teremti elő a másik 50 százalékot?), a kikötések (nem szabad elbocsátani senkit) együttesen tántorították el ettől.

Vendéglátózásban bevett dolog az alkalmi foglalkoztatás… Itt a diákok jönnek mennek, nem akarnak életük végéig itt dolgozni

– mondta a népszerű bár vezetője, aki jelenleg külön munkát vállal önmaga és vállalkozása megmentésének érdekében. Hozzátette, azzal, hogy a dolgozó kap bértámogatást, azzal tulajdonosként nincsen kisegítve: mivel kisvállalkozásról van szó, hatalmas anyagi tartalékok sincsenek, és muszáj fizetni bérleti díjat, közös költséget, meg persze a maradék munkatársakat. A tavaszi és a mostani korlátozások pedig ténylegesen is a tönk szélére sodorták:

Most fogyott el minden (tartalék – szerk), teljes kétségbeesés van. Fogalmam sincs, hogy mi lesz.

Az ágazat teljes kétségbeeséssel egy másik jó nevű Kazinczy utcai klub üzletvezetői is alátámasztotta, akik ha nincsen járvány, most minifesztiválokat, koncerteket és kulturális beszélgetéseket tartanának.

A megszűnés határán vagyunk. Már nem tudunk bérleti díjakat fizetni, a tulajdonosok jóindulatára vagyunk bízva. A legrosszabb, ha utcára tesznek bennünket a karantén alatt felhalmozódott adósságokkal

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogy bajba kerülhet-e a hely, ha még sokáig marad a mostani helyzet.

Ezzel együtt nem tervezik elszánni magukat a Központhoz hasonló lépésre, viszont reménykednek, hogy tavasz végére, vagy nyár elejére, legalább a kinti, szabadtéri részt meg tudják nyitni.

Csak okosba’

Adódik a kérdés, hogy mikor lesz a korlátozások feloldása, hiszen ha minden problémát nem is oldana meg, de rengeteg munkahely és vendéglátó egység kerülhet megmentésre. Azonban a kormány kommunikációja következetes:

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni.

– mondta el Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kedden az MTI-nek, hozzátéve, hogy érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendéglátósokra egész Európában, így Magyarországon is.

Egyelőre azonban beláthatatlan, hogy mikor lesz nyitás, ahogy az sem világos, mikor érkezik az átoltottsághoz elegendő vakcina, amihez a kormány köti a korlátozások feloldását. Viszont, ha a következő hónapokban nem kap segítséget a budapesti vendéglátóipar, akkor rég nem látott csődhullámra lehet számítani.

Ha három hónapig nem áll vissza a rend, akkor nagyon komolyan el kell gondolkodni

– utalt az először említett kultikus pesti klub vezetője az esetleges végleges zárásra.

 

Kedves Vendégeink!
Nagyon szomorú hírünk van. Annak ellenére, hogy minden szabályt betartottunk, a Rendőrség azonnali…

Posted by Központ on Friday, January 22, 2021

 

Ebből a szempontból pedig már érthető nagyobb, konyhával is felszerelt Központ múlt pénteki lépése, ami után a rendőrség azonnali hatállyal 60 napra bezáratta és 500 ezer forint pénzbírságra büntette a szórakozóhelyet. De nem a Központ az egyetlen hely, ami valamilyen formában megnyitott: Egyes értesülések szerint már rengeteg étterem, kocsma üzemel gerillamódon, csak „haveroknak”. Ezt pedig a túlélés érdekében teszik:

„Ezen gerilla akciók is csak veszteség minimalizálásra elegendőek” – nyilatkozta a 444-nek az egyik ilyen tulajdonos, hozzátéve:

Személy szerint 12 millió forintot veszítettem, majd 1 éve nem vettem fel fizetést és feléltem minden tartalékom.

Ha záros határidőn belül nem történik csoda, akkor ez a szektor elesik és visszafordíthatatlan károkat szenved.”

A lap szerint cégtulajdonosok, politikusok, rendőrök is látogatnak nekik kinyitott kocsmákat, éttermeket.

Mi lehetne a megoldás?

Bár a Központ pénzbüntetését a – kivételes számú – törzsvendégek és az adakozók gyorsan összedobták a helynek, a hatvan napos bezárás hatalmas anyagi kiesést fog jelenteni nekik. A szigorú büntetésből következik, hogy alapvetően példastatuálásról lehetett szó.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a bezártság a teljes társadalmat érinti: aki tud dolgozni, ugyanúgy szociális kapcsolatok nélküli otthonülés vár, mint arra, aki még emellett a munkáját is elvesztette. Ennek tükrében nem túl meglepő, ha egy kicsit melegebb pénteki délutánon szép számmal jelennek meg fiatalok és középkorúak a főváros egyik kultikus helyszínére meghirdetett eseményre.

A már említett szórakozóhely üzletvezetői azonban körülírták, hogyan lehetne, a korlátozások teljes feloldása nélkül is jobbá tenni az ágazat helyzetét: „teljes bértámogatás, rendszeres kifizetés” lenne szerintük a megoldás, és kiemelték, hogy külföldön élő ismerőseik „megkapják a teljes vagy 80 százalékos fizetésüket” olyan helyeken, mint Írország, Spanyolország és Németország. Plasztikusan megfogalmazva:

Nincs időkorlát, nem 3 hónapra jár. A bérleti díjak felfüggesztését, a tulajdonosok kárpótlását látnánk megoldásnak. A vissza nem térítendő támogatásokat, mint amit Lölö hotellánca is kapott.

 

 

 

 

forrás: noizz.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?